Home Page › Diner › Gevogelte ›
Gegrilde kip
Gegrild vlees is heerlijk, vooral als het goed gekruid of gemarineerd is. Dit is een basisrecept voor het grillen van kip.
Kip is bijzonder veelzijdig en het laat zich goed grillen — mits je kunt voorkomen dat het uitdroogt. Want anders dan rundvlees wil je je kipfilet niet half-gaar eten. Gril het dus volledig gaar, maar ook niet zo lang dat het uitdroogt!
De truc bij dit recept is het platslaan van je kipfilet met een vleeshamer, of, zoals ik, met een deegroller. Hierdoor maak je het vlees malser én dunner, zodat het snel en gelijkmatig gaart.
Serveer je gegrilde kip met gebakken aardappelen, aardappelpuree, op een sandwich, bij de pasta of door een frisse salade. Vergeet niet te experimenteren met je kruiden. Beweeg je kip niet als hij eenmaal op de grill ligt, als je de mooie, authentieke gril-streepjes wil hebben! Zorg ook dat je vlees (licht) insmeert met olie, in plaats van de pan. Dat zou te veel rook opleveren. Ben je op zoek naar meer ideeën voor kip en kipfilet? Probeer dan ook eens Zuid-Amerikaanse drumsticks, gevulde kipfilet, Thaise kip in mangosaus of kip in Parmezaanse kaas.
- Moeilijkheid
- Eenvoudig
- Bereidingstijd
- < 30 min
- Aantal
- 2 personen
Ingrediënten
- 1 halve kipfilet
- 1 eetlepel olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
- 2 eetlepels currypasta, zelfgemaakt of uit een pot
Een vleesthermometer kan helpen in te schatten of je vlees voldoende gaar is. Deze zijn tegenwoordig voor redelijke prijzen verkrijgbaar in de meeste kookwinkels.
Bereidingswijze & foto's
-
Maak je kipfilet schoon door alle witte en rode stukjes weg te snijden. Spreid de filet uit op een flinke snijplank.
-
Bedek de kipfilet met keukenplastic, aluminiumfolie of stop hem in een plastic diepvrieszak. Neem dan een deegroller of een steelpan en sla de kip plat. Zorg er vooral voor dat de filet overal even dik wordt, zodat het gelijk gaart. Je zou hier natuurlijk ook een vleeshamer voor kunnen gebruiken, als je die hebt.
-
Smeer je platgeslagen kip aan beide zijden in met olie en currypasta, bedek met wat folie en laat 15-20 minuten marineren. Langer is beter.
-
Zet de grilpan op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Je weet of de pan heet genoeg is als een paar druppels water op het oppervlak sissend verdampen.
-
Wanneer de gril goed heet is en de kip voldoende is gemarineerd, leg je de kip in één beweging in het midden op de gril met een tang. Verplaats de kip nu niet meer!
-
Draai na ongeveer 5-6 minuten de kip om. Als het goed is, is de onderkant nu goudbruin met mooie zwarte strepen. Gril de andere kant even lang.
-
Gebruik een vleesthermometer om te bepalen of je filet helemaal gaar is. Leg hem dan op een schaal en laat ongeveer 5 minuten rusten voor serveren. Snijd hem pas dan in plakken.
1 reactie
• Geert op 22 October 2009 ∞