3 stappen naar perfect gesneden ui

Om snel en ontspannen te koken moet je zorgen dat veelvoorkomende taken je zo min mogelijk moeite kosten. Zie hoe je het snijden van uien het beste kunt aanpakken.

Ik maak niet vaak gerechten waarvoor ik geen gesneden ui nodig heb. Gesneden uien staan aan de basis van vele stoofschotels, risottos en hamburgers. Ik heb altijd uien op voorraad en inmiddels weet ik precies hoe ik mijn ui moet snijden.

Het snel en fijn snipperen van een ui vraagt wat oefening met je mes, maar gezien hoe vaak je het moet doen is het zeker de moeite waard om te leren. Koop een goed mes, oefen een paar keer en je zult zien dat het koken opeens eens een stuk sneller gaat.

Kijk ook eens bij onze tips over het snijden van knoflook, pepers en paprika’s.

snijden
3 stappen naar perfect gesneden ui
Moeilijkheid
Bereidingstijd
Aantal

Ingrediënten

  • 1 ui

Bereidingswijze & foto's

  1. Snij kop en kont van de ui af en gooi de restjes weg. Pittige kipcurry - 014

  2. Snij de ui rechtop doormidden.

  3. Pulk met je mes of met je vingers langs de gesneden rand de schil of buitenste laag los. Op deze manier laat de schil of buitenste laag vrijwel direct los en trek je ‘m er in één keer af. Pittige kipcurry - 015

  4. Leg een van je helften plat voor je neer. Zorg ervoor dat je de harde, witte bovenkant van je af legt. Maak dan met een scherp mes inkepingen in de lengte van de ui. Hoe dichter je de inkepingen bij elkaar zet, hoe kleiner je gesneden uitjes worden. LET OP: snij de ui niet in plakjes, laat ongeveer een halve centimeter aan de bovenkant van de ui over. Zo valt de ui niet uit elkaar tijdens het snijden. Pittige kipcurry - 018 Pittige kipcurry - 019

  5. De derde stap is optioneel, maar aanbevolen. Je wilt een horizontale inkeping maken in je ui. In kleine uien doe je dit meestal één keer, in grote uien tot wel vier keer. Je kunt dit op twee manieren doen. Je kunt horizontaal snijden; dit is wat moeilijker maar stabieler. Je kunt ook verticaal snijden (zie foto), maar dan is er wat meer kans dat er stukken van de ui af vallen. Pittige kipcurry - 021

  6. Je kunt nu je halve ui een slag draaien en langs de zijkant, haaks op je inkepingen uit stap 2, in plakken snijden. Je ui wordt nu fijn gesnipperd. Pittige kipcurry - 022 Pittige kipcurry - 025

Pittige kipcurry - 027

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten