Home Page › Kooktips ›
Lavendelsuiker
Niet echt een recept, meer een tip!
Na het maken van lavendelijs kreeg ik opeens dit idee. Al een tijdje maken wij onze eigen vanillesuiker, echt doodsimpel en heerlijk (veel sterker dan die suffe zakjes uit de winkel) en sinds een paar weken ook onze eigen lavendelsuiker. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in cakejes en koekjes. Vervang een deel van de suiker door 1 of 2 eetlepels lavendelsuiker (ligt eraan hoe sterk je de smaak wilt hebben). Gebruik voor de suiker lavendelbloemen van een plant die voor consumptie bedoeld is (lavendel als kruid). Lavendel voor in de tuin kan namelijk bespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. Probeer ook eens vanillesuiker, vanille-extract of amandelspijs.
Nigella Lawson heeft in Hoe word ik een goddelijke huisvrouw ook een recept staan voor lavendelcakejes. Deze ga ik binnenkort een keer proberen. Kijk ook eens op haar website en zoek op lavendel voor meer ideeën.
Ingrediënten
- 500 gram kristalsuiker
- 6 lavendelbloemen
Blijf, net zoals bij vanillesuiker, de pot gewoon bijvullen met kristalsuiker. Zo hou je een onuitputtelijke voorraad van lavendelsuiker bij de hand.
Bereidingswijze & foto's
-
Knip de lavendeltakjes van de plant af zodra de eerste bloemetjes zichtbaar worden. Hang ze aan een touwtje een week te drogen in een droge ruimte.
-
Stop de kristalsuiker met de lavendel in een pot en laat twee weken staan. De suiker is dan klaar voor gebruik. Zeef de suiker als je hem gebruikt, of haal gewoon de takjes eruit.
Er zijn nog geen reacties.