Hip. Cool. Fashion-Forward. These aren’t adjectives you’d ordinarily think of applying to baked goods. Think again. Wat een prachtige eerste zin om een boek mee te beginnen, nu maar hopen dat het allemaal ook waar is. Dit boek is het bakboek van ‘Baked’ een bakkerij in Brooklyn. In januari 2005 opende het zijn deuren en sindsdien is de bakkerij erg succesvol. De recepten zijn, zoals de schrijvers zelf in hun inleiding zeggen, allemaal meerdere keren getest en opgegeten, om zeker te weten dat ze net zo lekker waren in onze keuken als in de bakkerij.
Het boek (vierkant) ziet er mooi uit, chic zelfs, met een donkerbruine kaft met een foto van een lemon meringue pie (or is it?). Het begint met een beschrijving van hun bakkerij en hun weg naar succes. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met de Australische Bourke Street Bakery, al is dit geen broodbakboek, meer een boek met taarten en cakejes. Vervolgens volgt een technisch hoofdstuk met een beschrijving van ingrediënten en methodieken (‘Hoe smelt je chocola’). En dan beginnen de recepten.
Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een inleiding. Het tweede hoofdstuk, over het ontbijt, bijvoorbeeld wordt onder andere ingeleid met ‘We want you to go to bed with visions of lemon loaves and marble bundt dancing in your head’. Daarnaast suggereren ze dat je je ontbijtgranen en shakes laat staan en in plaats daarvan een heerlijke muffin neemt met banaan, espresso en chocolate chips. Verder kun je in dat hoofdstuk recepten vinden voor scones, cake en cruesli.
Elk recept heeft een korte inleiding, zo begint het recept voor een ‘Lemon drop cake’ met ‘Our lemon drop cake is like summer sunshine on a plate’. Vervolgens volgt een overzichtelijke lijst met ingrediënten met daarna de instructies in verhaalvorm. De hoeveelheden zijn uiteraard in cups, maar achterin het boek zit een handige omrekentabel. De foto’s bij de recepten zijn prachtig, al heeft helaas niet elk recept een foto. Sommige recepten hebben aparte pagina’s met tips, bijvoorbeeld hoe je een taartkorst moet vullen met ongebakken bonen om te zorgen dat hij niet rijst.
De recepten zelf zijn leuk, er zijn er verschillende die ik zou willen proberen. Ik heb de pindakoek met chocola en de warme mokka al geprobeerd en die waren erg lekker. Andere recepten bestaan bijvoorbeeld uit cupcakes met amandelen en groene thee, chocoladetaart zonder bloem, Duitse chocoladetaart, klassieke appelpastei, lemon meringue pie met amandelen, brownies, millionaire’s shortbread, monsterkoekjes, whoopie pies met pompoen, marshmallows, truffels, roomijs of bijvoorbeeld een martini met espresso.
Eigenlijk heb ik maar één probleem met dit boek: ik vind de recepten helemaal niet zo vernieuwend. Een red velvet cake wordt niet opeens helemaal anders omdat je er kaneel aan toevoegt, hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de lemon meringue pie. Er staan veel klassieke recepten in en een aantal klassieke recepten met een twist. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik vind wel dat het boek zich anders presenteert. Hadden ze die inleiding niet toegevoegd, dan had ik het boek perfect gevonden.
Via Bol.com kost dit boek 18,99. kun je het bestellen voor 7,95 pond (9,86 euro).
Hoofdstukken
- A field guide to baking
- Breakfast
- Cakes & Cupcakes
- Pies & Tarts
- Brownies & Bars
- Cookies
- Chocolate, candies & confections
- Drinks