Above all, I intend to tempt you irresistibly towards a better life with food, with a whole raft of recipes that I think you will love. Zo schrijft Hugh Fearnley-Whittingstall in de inleiding van River Cottage everyday. Het boek ‘Bread’ van The River Cottage heb ik al een tijdje (overigens is dat boek geschreven door een andere auteur) en daar ben ik erg tevreden mee. Toen we vorig jaar in Hull waren, zag ik dit boek al liggen en eerlijk gezegd wilde ik het toen al meenemen. Uiteindelijk duurde het nog een paar maanden en toen hij vervolgens bij Waterstones lag (in de aanbieding), kon ik ‘m niet meer laten liggen.
The River Cottage
The River Cottage is een organisatie die zich richt op de natuur en het eten wat zich in de natuur bevindt. Eigenlijk is het een beetje een ‘back to basic’ idee. In één van de dvd’s die we gezien hebben, gaat Hugh de natuur in en mag hij niks anders eten dan wat hij daar vindt. In een andere serie gaat hij gezond eten wat lokaal geproduceerd wordt aan de man brengen. Op de dvd die bij dit boek hoort, kun je zien hoe hij jagers inhuurt om de op te lossen. Vervolgens neemt hij de dode konijnen mee en gebruikt hij het vlees in een stoofschotel. Hij verbouwt zijn eigen groenten en fokt zijn eigen dieren (die hij zonder problemen opeet). Het team van The River Cottage bestaat uit verschillende mensen met verschillende talenten. De boeken die worden uitgebracht, zijn dus vaak ook door verschillende mensen geschreven. Een ander project van The River Cottage is bijvoorbeeld ‘Landshare’. Ze brengen mensen met veel land (boeren e.d.) en mensen zonder land (mensen uit de stad) bij elkaar. Mensen mogen dan bomen planten of groenten verbouwen op een stuk land. Erg leuk idee!
River Cottage everyday
Genoeg over de organisatie, verder naar het boek. Dit is een boek met veel verschillende onderwerpen (die je ‘iedere dag’ kunt gebruiken). Het boek is verdeeld in het ontbijt, dagelijks brood, wekelijkse lunch, vis, vlees, groenten, fruit en lekkernijen. Vaak voorzien van tips en een inleiding (‘Rhubarb, I confess, is one of my very favourite fruits.’). De meeste recepten zijn ook voorzien van een foto. Links op de pagina vind je de ingrediëntenlijst (en voor hoeveel personen het gerecht geschikt is). Vaak vind je er ook variaties bij.
Het boek is zo divers, dat er altijd wel wat te vinden is. De recepten zelf zijn goed te doen, geen ingewikkelde dingen in dit boek (pannenkoeken, zelfgemaakte yoghurt, geroosterd brood met champignons etc.). Dat is meteen ook het negatieve aspect aan dit boek: als je een keer écht uit wilt pakken, is het misschien toch wat aan de simpele kant. De gerechten zijn ook niet echt vernieuwend (ik heb ondertussen geloof ik al vier verschillende recepten voor asperges met zachtgekookte eieren). Als je goed zoekt, zijn ook wel wat interessante dingen te vinden (geroosterde lam met citroen en abrikozen of een kleverige gembercake).
Aan de andere kant zijn dit ook juist de sterke kanten van dit boek. Het wil geen vernieuwend boek zijn, juist een boek met recepten die je elke dag kunt maken. In dat opzicht is het boek zeker geslaagd. Ik vind het gekletst van Hugh bij de recepten ook leuk om te lezen (‘In the 1970′s my Mum often used to make brandy snaps for her dinner parties and I always admired them hugely’). Het feit dat de recepten dus niet vernieuwend zijn, vind ik niet storend. Het is een heerlijk boek om op terug te vallen met veel basisrecepten (bijvoorbeeld ook voor bouillon). En als je het boek gaat bestellen, kijk dan ook zeker eens de serie!
Er is helaas nog geen Nederlandse versie beschikbaar. De Engelse versie is voor 12,49 pond (14,20 euro) te bestellen via Amazon of voor 30,99 euro via bol.com.
Hoofdstukken
- Making breakfast
- Daily bread
- Weekday lunch
- Fish forever
- Thrifty meat
- Vegetables galore
- The whole fruit
- Treats
Recepten op Yummy in my Tummy
- Preitaart met blauwe kaas
- Panna cotta met vlierbloesem
- Walnotenbrood met honing