This book brings to you dishes that have become pub classics. It offers simple, reasonably priced recipes that you can cook at home without fuss or complication. This is the food that has brought the British pub on to the culinary map. Zo begint Gordon Ramsay met een veelbelovende inleiding van zijn kookboek ‘Pub Food’. Het is een mooi, dik boek met foto’s van zowel Gordon Ramsay als van het eten. Het boek is uitgekomen in 2009 en we hebben het toen bijna meteen aangeschaft, in Engelse pubs hebben wij namelijk al meerdere keren heerlijk gegeten.
De schrijver
Gordon Ramsay is geen man waar ik sympathie voor kan opbrengen als hij op televisie is. Ik vind hem echt een schreeuwlelijk en vraag me vaak af of hij een typetje speelt of echt zo is. Prachtig ook hoe hij M@sterchef in de Verenigde Staten meteen vervelend kan maken, wat een contrast met de Engelse versie. Gelukkig merk je daar bij de recepten in Pub Food niks van, wat dat betreft kan hij beter zijn mond houden en gewoon koken. Het boek heeft hij samen geschreven met Mark Sargeant, een van de chefs uit Gordon’s restaurants.
De indeling van het boek
Het boek is verdeeld over 11 hoofdstukken. Het begint met voorgerechten, kleine hapjes en soepen en eindigt met toetjes. De recepten zijn voorzien van een inleiding, een overzichtelijke ingrediëntenlijst en vaak een foto. De ingrediënten die gebruikt worden zijn, logisch, typisch Engels, maar gelukkig kun je de meeste dingen ook wel gewoon in Nederland krijgen. Eén traditie van de Engelsen is om een stuk vlees te roosteren in het weekend (‘Sunday roast’). Dat is iets wat we in Nederland eigenlijk amper doen. In de supermarkt zul je hier niet vaak een flink stuk vlees vinden (zoals lam, varkensbuik, kalkoen, hert of rund), behalve misschien in de kerstperiode.
De recepten
De recepten vielen mij een beetje tegen. Er staan misschien wel een paar echte ‘klassiekers’ in, maar ook een heleboel gerechten die ik niet herken of niet zou willen eten. Bij de hapjes vind je naast gekruide nootjes en Schotse eieren ook ingemaakte kwarteleitjes en broodjes met worstjes van wild everzwijn. Daarnaast garnalencocktails, paté van kippenlevertjes of een salade van ossentong.
Gelukkig beland je dan bij de pasteien en hartige taarten en krijg je recepten voor ‘cottage pie’, ‘cornish pasties’ en ‘steak and kidney pie’, die ik dan wel weer herken als typisch Engels. Vervolgens weer wat ‘mindere’ recepten met orgaanvlees (varkenslever), varkenswangen, runderwangen of een stoofschotel met konijn. Nou geloof ik ook weer dat die recepten mij minder aanspreken, omdat ik niet ben opgegroeid met het eten van levers, wangen of tongen, terwijl sommige mensen daar gewoon van kunnen smullen.
Het volgende hoofdstuk bestaat uit ‘steaks’ van verschillende dieren met asperges, erwtjes of aardappels. Vervolgens komen de grote stukken vlees, waarvan wij alleen de recepten met kip kunnen uitproberen. Het laatste (en belangrijkste!) hoofdstuk bestaat uit de toetjes. Eigenlijk is dat hoofdstuk best wel voorspelbaar met ‘fools’, ‘rice pudding’, ‘trifle’ en ‘chocolate fondants’, maar dat komt misschien omdat wij te veel Engelse kookboeken hebben gelezen. Het boek eindigt met een aantal basisrecepten voor bijvoorbeeld het maken van je eigen bouillon.
Kopen, of niet?
Het boek is niet wat ik ervan had verwacht. Misschien komt het omdat wij niet vaak genoeg eten in pubs met Michelinsterren. Het boek is niet geschikt voor vegetariërs, want dan kun je het grootste deel van de recepten niet uitproberen. Zoals gezegd hebben wij het boek nu al een tijdje, maar heb ik er nog maar bar weinig uit gemaakt. Daar wil ik overigens niet mee zeggen dat het geen goed boek is, maar dat het niet is wat wij hadden verwacht (of hadden gehoopt) van een boek over pub food.
Hoofdstukken
- Bar Food
- Savouries with toast
- Soups and broths
- Starters
- Catch of the day
- Pies and savoury tarts
- Comfort food
- Grills and sautés
- Weekend roasts
- Puddings
- Basics
Recepten op Yummy in my Tummy