Summer, in my opinion, is an equally special time for cooks, a dazzling time when fresh ingredients present themselves in rapid succession, some of them so briefly that we need to snap them up to enjoy them at their best. Het is alweer zomer! Tijd voor een nieuwe recensie dus. Over een boek waar ik nog geen recept uit heb kunnen proberen, maar waar ik nu wel al fan van ben! In de winter kocht ik Delia’s Winter Collection en ik bestelde toen meteen deze zomereditie erbij. En hoewel ik nog niet echt een recept geprobeerd heb, durf ik een goede recensie wel aan. De wintereditie was namelijk ook een regelrechte hit.
De editie is geprint op A4-formaat en er staan veel foto’s in. Het boek doet een beetje ouderwets aan, maar het is ook voor het eerst uitgegeven in 1993. Aangezien ik toen pas 8 was, is het misschien logisch dat het een beetje gedateerd lijkt. Juist dat ouderwetse vind ik eigenlijk ook zijn charme hebben. Alsof je een oud receptenboek van je oma hebt gevonden.
De recepten maken gebruik van alle producten die je in de zomer ten overvloede kunt krijgen. Het gaat over fruit, groente, de barbecue, ijs, zomertoetjes en salades. Elk recept is voorzien van een duidelijke ingrediëntenlijst, een verhaaltje met de manier waarop je het recept moet bereiden en een inleiding. In die inleiding krijg je de mening van Delia te lezen over het gerecht (“this may sound unlikely, but it really is good.”)
Het boek is perfect om in de zomerstemming te komen, met recepten zoals: gemarineerde mozzarella met avocado, pittige en zure garnalen, warme aardappelsalade, krokante kipdrumsticks met pinda’s, zelfgemaakte limonade, pasta met asperges uit de oven, verschillende compotes en bijvoorbeeld lemon meringue ice cream. Daarnaast vind je een aantal recepten om de overvloed van de zomer in te maken en te bewaren voor de winter (bijvoorbeeld ingemaakte perziken). Niet alle recepten spreken mij aan, lamslever met uien en marsala hoeft voor mij niet zo nodig, maar die recepten zijn echt in de minderheid. De eerste die op mijn lijstje staat om te proberen, is de terrine van Griekse yoghurt en vanille met een coulis van rood fruit.
Een heerlijk boek om mee in de tuin te zitten, op een warme zomeravond, met een lekker glas wijn en een heleboel post-its.
Hoofdstukken
- Soups, starters and Light Lunch Dishes
- Herbs, Salads and Dressings
- Summer Fish and Shellfish
- The Vegetables of Spring and Summer
- Barbecue and Outdoor Food
- Summer Entertaining
- A Vegetarian Summer
- Summer Meat and Poultry
- Jellies, Creams and Compotes
- Ices and Granitas
- Summer Baking and Desserts
- Summer Preserves
- Bread, Pizza and Focaccia