Home Page › Diner › Hoofdgerecht ›
Vegetarische sushi
Vegetarische sushi met een pittige dipsaus.
Dit recept is gebaseerd op een recept uit The Barefoot Contessa cookbook. Het was de eerste keer dat wij zelf sushi maakten, maar dat gaan we nu zeker vaker doen! De dipsaus erbij is ook erg lekker, dus laat die zeker niet weg.
Probeer ook eens kip terriyaki, Vietnamese rijstrolletjes of Japans rundvlees met sperziebonen.
Ingrediënten
- 370 gram sushirijst
- 60 ml mirin
- 5 vellen nori
- 4 theelepels wasabipasta
- 1 rode ui
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 bosuitjes
- 1/2 komkommer
- 100 gram ingelegde gember
Voor de dipsaus
- 1/2 theelepel wasabipasta
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel ingelegde gember
- 1/2 bosuitje
- 60 ml witte wijnazijn
- 3 eetlepels sojasaus
- 1/2 theelepel donkere sesamolie
Bereidingswijze & foto's
-
Maak de rijst klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
-
Snij de wortel, paprika en bosuitjes in kleine reepjes. Ontzaad de komkommer (schraap met een theelepel de zaadjes eruit) en snij in reepjes. Pel de ui en snij in dunne reepjes.
-
Leg een bamboematje plat op het aanrecht, de rietjes moeten horizontaal lopen. Besprenkel het matje licht met water. Leg een norivel op het matje en besprenkel met mirin. Verspreid met vochtige handen ongeveer een vijfde van de rijst over de nori. Laat de 3 cm aan de bovenkant en aan de onderkant vrij, maar duw de rijst wel tot aan de rand van de zijkanten. Zorg dat de rijst goed verdeeld is.
-
Besmeer de onderkant van het norivel met 1/2 theelepel wasabipasta (in een horizontale streep). Leg een vijfde deel van de groente bovenop de wasabipasta. Leg er een laag ingemaakte gember overheen.
-
Pak de bamboemat op aan de kant waar je staat. Til over de groente heen totdat het norivel de rijst raakt. Duw de rol stevig aan. Til het begin van het bamboematje wat omhoog, zodat je de sushi verder op kunt rollen. Leg de rol op een bord onder een vochtige theedoek (bewaar ze in de koelkast als je ze niet meteen gaan serveren).
-
Herhaal het vullen en rollen met de rest van de ingrediënten.
-
Maak de dipsaus: hak de gember en het bosuitje heel fijn. Meng in een kommetje met de rest van de ingrediënten.
-
Snij de sushi in 8 gelijke stukken. Leg ze op een bord en serveer met de dipsaus.
3 Reacties
• Degaarn op 27 December 2011 ∞
• Lisa op 28 December 2011 ∞
• Rowena op 30 December 2011 ∞