Vegetarische sushi

Vegetarische sushi met een pittige dipsaus.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit The Barefoot Contessa cookbook. Het was de eerste keer dat wij zelf sushi maakten, maar dat gaan we nu zeker vaker doen! De dipsaus erbij is ook erg lekker, dus laat die zeker niet weg.

Probeer ook eens kip terriyaki, Vietnamese rijstrolletjes of Japans rundvlees met sperziebonen.

sushi sushi met dipsaus vegetarische sushi
Vegetarische sushi
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
40 stuks

Ingrediënten

  • 370 gram sushirijst
  • 60 ml mirin
  • 5 vellen nori
  • 4 theelepels wasabipasta
  • 1 rode ui
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 bosuitjes
  • 1/2 komkommer
  • 100 gram ingelegde gember

Voor de dipsaus

  • 1/2 theelepel wasabipasta
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ingelegde gember
  • 1/2 bosuitje
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1/2 theelepel donkere sesamolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak de rijst klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vegetarische sushi - 01

  2. Snij de wortel, paprika en bosuitjes in kleine reepjes. Ontzaad de komkommer (schraap met een theelepel de zaadjes eruit) en snij in reepjes. Pel de ui en snij in dunne reepjes. Vegetarische sushi - 03 Vegetarische sushi - 10

  3. Leg een bamboematje plat op het aanrecht, de rietjes moeten horizontaal lopen. Besprenkel het matje licht met water. Leg een norivel op het matje en besprenkel met mirin. Verspreid met vochtige handen ongeveer een vijfde van de rijst over de nori. Laat de 3 cm aan de bovenkant en aan de onderkant vrij, maar duw de rijst wel tot aan de rand van de zijkanten. Zorg dat de rijst goed verdeeld is. Vegetarische sushi - 15 Vegetarische sushi - 17

  4. Besmeer de onderkant van het norivel met 1/2 theelepel wasabipasta (in een horizontale streep). Leg een vijfde deel van de groente bovenop de wasabipasta. Leg er een laag ingemaakte gember overheen. Vegetarische sushi - 35

  5. Pak de bamboemat op aan de kant waar je staat. Til over de groente heen totdat het norivel de rijst raakt. Duw de rol stevig aan. Til het begin van het bamboematje wat omhoog, zodat je de sushi verder op kunt rollen. Leg de rol op een bord onder een vochtige theedoek (bewaar ze in de koelkast als je ze niet meteen gaan serveren). Vegetarische sushi - 37 Vegetarische sushi - 28 Vegetarische sushi - 41

  6. Herhaal het vullen en rollen met de rest van de ingrediënten.

  7. Maak de dipsaus: hak de gember en het bosuitje heel fijn. Meng in een kommetje met de rest van de ingrediënten. Vegetarische sushi - 43

  8. Snij de sushi in 8 gelijke stukken. Leg ze op een bord en serveer met de dipsaus.

Vegetarische sushi - 61

3 Reacties

  1. Als sushi liefhebber doet het toch altijd wat pijn om sushi recepten te zien waarbij in de lijst met ingrediënten geen rijstazijn genoemd wordt, vooral omdat sushi nota bene letterlijk “met rijstazijn toebereide rijst” betekent. Ik begrijp dat dit recept uit een boek komt, maar sushi zonder rijstazijn is net als brood zonder deeg, olieballen zonder olie of gehaktballen zonder gehakt. Zie als bron: http://www.oversushi.nl/rijst/ Mirin wordt in dit recept dan juist wel weer gebruikt, maar rijstazijn hoort er toch echt ook in hoor.

    Degaarn op 27 December 2011

  2. Hoi Degaarn, ik snap de verwarring. Bij stap 1 lees je: bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking. De rijstazijn wordt dan dus door de rijst heen gemengd (dat staat op het pak sushirijst al aangegeven). Omdat we die stap in het recept hebben opgenomen, hebben we het verder niet meer genoemd in de ingrediëntenlijst. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 28 December 2011

  3. Sushi is zo lekker! Ik heb het nu 2x gemaakt en 1x heb ik het zo gerold zoals jullie dat hebben gedaan. Helaas is dit niet het mooiste (en beste) maar wel de simpelste manier die ook op de verpakking staat. Als je een mooi rolletje wilt zoals je hem kan kopen hou je aan 1 kant 2 cm zeewier over en aan de andere maar een heel klein stukje en leg je alle ingrediënten in het midden van de rijst i.p.v aan 1 kant zoals op de foto van jullie staat. Dan vouw je de kant met weinig blootliggend zeewier over je ingrediënten en zorg je dat beide rijst klanten elkaar raken en dat een rondje is, daarna kleef je de zeewier vast aan het overige zeewier. Het beste resultaat krijg je met vrij veel inhoud (diameter 2 cm) Het is een beetje moeilijk uitleggen maar hier is een filmpje waarin alles traag uitgelegd wordt:

    Rowena op 30 December 2011

Reactie achterlaten