Aardappelpakora’s

Wij zijn dol op gefrituurde aardappels (friet). Maar in India kunnen ze er ook wat van: zij frituren aardappels in een pittig deegjasje.

In heel Zuid-Azië zijn ze dol op het dopen van alles wat eetbaar is in een kruidig deegjasje, om het vervolgens te frituren. Dit zijn pakora’s of bhaji’s. Met een goed, pittig jasje maak je zo een snack om je vingers bij af te likken. De aardappelpakora geeft een hele nieuwe dimensie aan ons idee van friet.

Wij hebben geen frituurpan, dus wij hebben een flinke braadpan met zonnebloemolie gebruikt om te frituren. Zorg dat je je frituurolie niet wegspoelt, maar terug giet in een lege fles en weggooit. Het hele proces van frituren—en vooral het op temperatuur houden van je frituurvet—is een stuk makkelijker als je een frituurpan gebruikt. Zorg dan wel voor goed, schoon vet! Zorg ervoor dat je tijdens het frituren niet teveel aardappels in de pan doet. Zo mogen niet aan elkaar gaan kleven, en de temperatuur van het vet mag niet teveel zakken.

Aardappelpakora’s worden in Zuid-Azië vooral gegeten als snacks of als voorgerecht in een restaurant. Serveer je pakora’s met een drankje (ik stel veel, koud bier voor), op zichzelf of als bijgerecht bij een curry. In India is het heel normaal om én rijst én aardappel te eten, terwijl wij in het Westen meestal één van beiden eten. Je kunt pakora’s van heel veel meer maken dan van aardappel. Probeer eens spinazie, paprika, bloemkool, paneer (een zachte, Indiase kaas) of ui. Ui-pakora’s zijn in het zuiden bekend als bhaji.

Probeer ook eens zelfgemaakte frietjes, gevulde aardappelschijven of geroosterde aardappelmix.

frituren snack vooraf
Aardappelpakora’s
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 50 g rijstebloem
  • 0,5 tl zout
  • 1,5 tl korianderzaad, gemalen
  • 1 tl komijnzaad, gemalen
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 50 ml water
  • 450 g aardappelen, geschild en in plakken gesneden
  • olie om te frituren

Probeer dit recept ook eens met zoete aardappels.

TIP: maak je pakora’s extra pittig (bijvoorbeeld met cayennepeper, garam masala of chilipoeder) als je van plan bent ze als snack te serveren.

Bereidingswijze & foto's

Coating

  1. Meng alle kruiden en de bloem in een flinke kom. Aardappels en kruidenmengsel Aardappels in coating

  2. Giet in kleine beetjes het water er bij. Goed mengen.

  3. Zorg dat je een gladde pasta krijgt die niet te dun is, maar waar je wel je aardappelschijfjes door kunt halen. Voeg desnoods water of bloem toe om de gewenste dikte te krijgen.

  4. Haal je aardappelpartjes door de saus, en zorg dat ze allemaal volledig bedekt zijn. Aardappel in frituurvet

Frituren

  1. Verwarm een laag van ongeveer 4 centimeter olie in een flinke, stevige pan. Ik heb een braadpan gebruikt. Verwarm de olie totdat een stukje brood direct blijft drijven en de olie doet bubbelen.

  2. Leg voorzichtig de bedekte aardappelpartjes in de olie. Let op voor spetteren! Zorg dat de aardappeltjes niet aan de bodem van de pan kleven. Frituur er zoveel als er in één laag in de pan passen.

  3. Frituur de aardappeltjes tot ze goudbruin zijn, ongeveer 6–8 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

aardappelpakora's

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten