Home Page › Diner ›
Pittige gehaktballetjes
Een lekker, pittig gerecht met gehaktballetjes.
Dit recept kreeg ik van een leerling van mij, Nana. Het is een recept van haar tante (bedankt!). Ik heb het recept wat aangepast op wat ik in de kast had staan. Wij hebben het met rijst gegeten en dat was een erg geslaagde combinatie.
Probeer ook eens pittige noedels, Thaise kip in mangosaus of gehaktballentajine met citroensaus.
Ingrediënten
- 300 gram rundergehakt
- 300 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 1 theelepel cayennepeper
- 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 25 gram boter
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 10 kleine wortels
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 4 bosuitjes
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel serehpoeder
- 2 eetlepels ketjap
- 1 bouillonblokje
- 200 ml water
- Versgemalen zout en peper
Bereidingswijze & foto's
-
Meng het rundergehakt met het gemengde gehakt in een kom. Breek het ei erbij en voeg de cayennepeper, zout, peper en nootmuskaat toe. Kneed tot een samenhangend mengsel en maak er balletjes van.
-
Smelt de boter in een grote bakpan en bak de balletjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet apart. Je hebt het vocht wat nu in de pan zit nodig om de uien in te bakken, gooi alleen een deel weg als het echt te veel is.
-
Pel de uien en hak ze fijn. Pel de knoflook en pers de teentjes uit. Snij de wortels in kleine blokjes. Was de paprika’s, haal de zaadjes eruit en snij in kleine blokjes.
-
Bak de uien in de bakpan waar je net de balletjes in gebakken hebt. Voeg de sambal en knoflook toe en roerbak op laag vuur voor een paar minuten of totdat de ui zacht is. Voeg dan de gehakte wortels en paprika’s toe. Roerbak voor 5 minuten. Voeg de rest van de specerijen toe. Roerbak weer 1 – 2 minuten.
-
Los het bouillonblokje op in 200 ml kokend water. Voeg samen met de ketjap toe aan de saus en roer opnieuw.
-
Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en roer door elkaar. Laat 15 minuten zachtjes stoven.
-
Hak de bosuitjes fijn en voeg ze toe aan de saus, roer door elkaar. Serveer met rijst.
1 reactie
• Karoline op 23 January 2012 ∞