Miniquiche met geroosterde groenten

Kleine, vegetarische quiches. Leuk om te serveren en heerlijk met een salade.

De vormpjes die ik gebruikt heb voor deze quiches hebben een diameter van 15 cm. Je kunt de quiche ook in één grote vorm bakken, dan heb je wat minder deeg nodig. Geen zin om de bodem zelf te maken? Gebruik dan bijvoorbeeld kant-en-klaar deeg voor hartige taarten uit de diepvries. Deze quiche is losjes gebaseerd op een idee voor quiche uit Ainsley’s friends & family cookbook van Ainsley Harriott. Probeer ook eens quiche Lorraine, basisrecept voor quiche of uientaartjes met rozemarijn.

franse quiche groentequiche miniquiche vegetarische quiche
Miniquiche met geroosterde groenten
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
4 flinke porties

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 400 gram bloem
  • 200 gram koude boter
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 2 takjes (10 cm) verse rozemarijn

Voor de geroosterde groenten

  • 300 gram courgette
  • 100 gram aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 100 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Naar smaak Zout en peper

Voor de vulling

  • 3 eieren
  • 300 ml ongeslagen room
  • 100 gram geitenkaas
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • Naar smaak zout en peper

Ainsley Harriott's Friends And Family Cookbook
Ainsley Harriott’s Friends And Family Cookbook Ainsley Harriott op bol.com

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak eerst het deeg. Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de verse rozemarijn fijn. Snij de koude boter in blokjes. Zeef de bloem en stop met de rozemarijn, het zout en de blokjes boter in de keukenmachine en ‘pulse’ een paar keer. Klop de eieren los en schenk geleidelijk aan in de machine totdat het deeg samenkomt. Het kan zijn dat je wat minder of meer ei nodig hebt, maar stop meteen met toevoegen als het deeg samenkomt. Miniquiche met geroosterde groenten - 001 Miniquiche met geroosterde groenten - 002 Miniquiche met geroosterde groenten - 003

  2. Verdeel het deeg in vier stukken en rol ze tot balletjes. Leg elk stuk op een apart stuk plastic folie en druk plat tot een ronde schijf. Bedek weer met folie en leg ze 10 minuten in de vriezer (of minstens een half uur in de koelkast als je niet ongeduldig bent zoals ik). Miniquiche met geroosterde groenten - 005

  3. Vet de quichevormpjes in met boter. Bestuif een werkblad met bloem en rol elk stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 20 cm. Bekleed de vormpjes met het deeg en zorg dat ze iets over de rand heen komen, het deeg krimpt namelijk als het bakt. Herhaal met de rest van het deeg. Miniquiche met geroosterde groenten - 006

  4. Prik de onderkant van de quiches in met een vork en leg een stuk bakpapier in de vormpjes (zorg dat ze aan de zijkanten over de vorm heen hangen, dat maakt het makkelijker om ze straks te verwijderen). Leg wat bakbonen, ongekookte rijst of ongekookte bonen op het bakpapier (dit zorgt ervoor dat de bodems niet rijzen) en bak ze 15 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en verwijder de vulling. Bak de bodems nog 5 minuten of totdat ze bruin beginnen te worden. Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Laat de oven aan staan. Miniquiche met geroosterde groenten - 008 Miniquiche met geroosterde groenten - 009

  5. Snij, terwijl de bodems bakken, alle groenten in stukjes. Snij de courgette en aubergine in dobbelsteentjes. De paprika in dunne reepjes, de ui in dunne ringen en de champignons in dunne plakjes. Pers het teentje knoflook uit. Hak de rozemarijn fijn en meng in een bakje met de olijfolie en zout en peper. Leg alle groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de rozemarijnolie. Hussel met je handen door elkaar en verdeel evenredig over de bakplaat. Zet de groenten in de oven zodra de bodems gebakken zijn en rooster de groenten voor 10 – 15 minuten of totdat de groenten zacht zijn en lichtbruin zien. Miniquiche met geroosterde groenten - 012 Miniquiche met geroosterde groenten - 011 Miniquiche met geroosterde groenten - 015 Miniquiche met geroosterde groenten - 018

  6. Klop de eieren los in een maatbeker. Roer de room erdoorheen. Rasp de Parmezaanse kaas en roer door het eiermengsel heen. Breng op smaak met zout en peper.

  7. Verdeel de groenten over de quichevormpjes. Brokkel de geitenkaas eroverheen. Snij de zongedroogde tomaten in reepjes en verdeel over de quiches. Miniquiche met geroosterde groenten - 021 Miniquiche met geroosterde groenten - 023 Miniquiche met geroosterde groenten - 025

  8. Schenk het roommengsel over de groenten in de quichevormpjes. Miniquiche met geroosterde groenten - 028 Miniquiche met geroosterde groenten - 030

  9. Bak de quiches 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer warm en bijvoorbeeld met een salade.

Miniquiche met geroosterde groenten - 040

1 reactie

  1. Ziet er weer heerlijk uit. Ga ik ook eens maken!

    Caroline Brouwer op 25 June 2010

Reactie achterlaten