Home Page › Diner ›
Miniquiche met geroosterde groenten
Kleine, vegetarische quiches. Leuk om te serveren en heerlijk met een salade.
De vormpjes die ik gebruikt heb voor deze quiches hebben een diameter van 15 cm. Je kunt de quiche ook in één grote vorm bakken, dan heb je wat minder deeg nodig. Geen zin om de bodem zelf te maken? Gebruik dan bijvoorbeeld kant-en-klaar deeg voor hartige taarten uit de diepvries. Deze quiche is losjes gebaseerd op een idee voor quiche uit Ainsley’s friends & family cookbook van Ainsley Harriott. Probeer ook eens quiche Lorraine, basisrecept voor quiche of uientaartjes met rozemarijn.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 400 gram bloem
- 200 gram koude boter
- 2 eieren
- snufje zout
- 2 takjes (10 cm) verse rozemarijn
Voor de geroosterde groenten
- 300 gram courgette
- 100 gram aubergine
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 100 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel verse rozemarijn
- 2 eetlepels olijfolie
- Naar smaak Zout en peper
Voor de vulling
- 3 eieren
- 300 ml ongeslagen room
- 100 gram geitenkaas
- 8 zongedroogde tomaten
- 25 gram Parmezaanse kaas
- Naar smaak zout en peper
Bereidingswijze & foto's
-
Maak eerst het deeg. Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de verse rozemarijn fijn. Snij de koude boter in blokjes. Zeef de bloem en stop met de rozemarijn, het zout en de blokjes boter in de keukenmachine en ‘pulse’ een paar keer. Klop de eieren los en schenk geleidelijk aan in de machine totdat het deeg samenkomt. Het kan zijn dat je wat minder of meer ei nodig hebt, maar stop meteen met toevoegen als het deeg samenkomt.
-
Verdeel het deeg in vier stukken en rol ze tot balletjes. Leg elk stuk op een apart stuk plastic folie en druk plat tot een ronde schijf. Bedek weer met folie en leg ze 10 minuten in de vriezer (of minstens een half uur in de koelkast als je niet ongeduldig bent zoals ik).
-
Vet de quichevormpjes in met boter. Bestuif een werkblad met bloem en rol elk stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 20 cm. Bekleed de vormpjes met het deeg en zorg dat ze iets over de rand heen komen, het deeg krimpt namelijk als het bakt. Herhaal met de rest van het deeg.
-
Prik de onderkant van de quiches in met een vork en leg een stuk bakpapier in de vormpjes (zorg dat ze aan de zijkanten over de vorm heen hangen, dat maakt het makkelijker om ze straks te verwijderen). Leg wat bakbonen, ongekookte rijst of ongekookte bonen op het bakpapier (dit zorgt ervoor dat de bodems niet rijzen) en bak ze 15 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en verwijder de vulling. Bak de bodems nog 5 minuten of totdat ze bruin beginnen te worden. Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Laat de oven aan staan.
-
Snij, terwijl de bodems bakken, alle groenten in stukjes. Snij de courgette en aubergine in dobbelsteentjes. De paprika in dunne reepjes, de ui in dunne ringen en de champignons in dunne plakjes. Pers het teentje knoflook uit. Hak de rozemarijn fijn en meng in een bakje met de olijfolie en zout en peper. Leg alle groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de rozemarijnolie. Hussel met je handen door elkaar en verdeel evenredig over de bakplaat. Zet de groenten in de oven zodra de bodems gebakken zijn en rooster de groenten voor 10 – 15 minuten of totdat de groenten zacht zijn en lichtbruin zien.
-
Klop de eieren los in een maatbeker. Roer de room erdoorheen. Rasp de Parmezaanse kaas en roer door het eiermengsel heen. Breng op smaak met zout en peper.
-
Verdeel de groenten over de quichevormpjes. Brokkel de geitenkaas eroverheen. Snij de zongedroogde tomaten in reepjes en verdeel over de quiches.
-
Schenk het roommengsel over de groenten in de quichevormpjes.
-
Bak de quiches 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer warm en bijvoorbeeld met een salade.
1 reactie
• Caroline Brouwer op 25 June 2010 ∞