Gehaktballetjes in satésaus

Heerlijke gehaktballetjes in een pindasaus.

Je kunt deze saus zo pittig maken als je zelf wil. Voeg eventueel meer chilipoeder toe of laat hem weg. Probeer ook eens gehaktballen uit de oven, pindasaus of een gehaktballentajine.

gehaktballen in satésaus gehaktballetjes in pindasaus pindasaus satesaus
Gehaktballetjes in satésaus
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 125 gram spekblokjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 15 gram boter
  • 50 ml water

Voor de saus

  • 250 gram pindakaas
  • 250 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze & foto's

  1. Vermaal de spekjes in de keukenmachine of hak ze heel fijn.

  2. Meng in een kom het gehakt, de paneermeel, het ei, de gemalen spekjes en zout en peper. Voeg wat melk toe als het mengsel te droog is of wat meer paneermeel als het te nat is. Gehaktballen in pindasaus - 002

  3. Maak balletjes van het gehaktmengsel. Gehaktballen in pindasaus - 004

  4. Smelt de boter in een braadpan of grote wokpan. Voeg de ballen toe en bak rondom bruin. Zet dan het vuur laag en giet 50 ml water in de pan. Leg de deksel op de pan en laat de ballen zachtjes braden (ongeveer 10 minuten). Gehaktballen in pindasaus - 007

  5. Maak ondertussen de saus. Snij de ui fijn. Stamp in een vijzel de knoflook en kruiden fijn. Meng in een kom de kokosmelk met het water.

  6. Verhit de olie in een pan. Voeg de ui toe en roerbak voor een paar minuten. Voeg dan het knoflookmengsel toe en roerbak voor een minuut. Gehaktballen in pindasaus - 013

  7. Zet het vuur laag en voeg de pindakaas toe. Roer door elkaar. Voeg langzaam schenkend het kokosmelkmengsel toe terwijl je roert. Gehaktballen in pindasaus - 019

  8. Breng de saus al roerend aan de kook en voeg de ketjap en de ketchup toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur laag. Gehaktballen in pindasaus - 025

  9. Kijk of de gehaktballetjes gaar zijn. Voeg ze toe aan de satésaus en roer door elkaar. Laat 1 minuut goed warm worden en serveer dan. Gehaktballen in pindasaus - 029

Gehaktballen in pindasaus - 039

6 Reacties

  1. Kan de kokosmelk van de satesaus vervangen worden door gewone melk / slag- /kookroom ofzo? alvast bedankt!

    Andrea op 14 December 2010

  2. Hoi Andrea,

    Wij hebben het nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat je het wel kunt vervangen door melk of kookroom. Het zal wel de smaak van de satésaus veranderen (je mist dan namelijk de kokos). Als je allergisch bent voor kokos, probeer het dan gewoon met melk, yoghurt of kookroom.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 December 2010

  3. Ik heb het gemaakt met kookroom, en dat was heerlijk. Heb ook de koriander weg gelaten want dat vind ik vies. Goed te doen dus!

    Janna op 14 October 2011

  4. Hoi Janna, goed om te weten. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 October 2011

  5. Als ik dit een dag van te voren wil maken, wat is dan het makkelijkste wat betreft op temperatuur brengen de volgende dag? En het lekkerste qua smaak? Gewoon alles helemaal klaar maken en dan in de pan opwarmen?

    Lala op 18 October 2011

  6. Hoi Lala, je kunt alles maken en het dan de volgende dag op laag vuur opwarmen. Je kunt ook de gehaktballetjes maken en in de koelkast bewaren en de rest dan afmaken op de dag zelf, wat je zelf het makkelijkst vindt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 October 2011

Reactie achterlaten