Home Page › Toetjes › IJs zonder rauw ei ›
Vanille-ijs
Een lekker recept voor zelfgemaakt vanille-ijs!
Een standaardrecept voor vanille-ijs. Je kunt de vanille extract eventueel vervangen door vanille essence. Met een ijsmachine is dit ijs erg makkelijk om te maken. Heb je geen ijsmachine? Volg dan methode 2.
Ik maak mijn ijs altijd zonder eieren en met houdbare melk. Dit heeft ook zijn nadelen, omdat ijs zonder ei sneller smelt. Als je hier rekening mee houdt, is er echter geen enkel probleem. Het voordeel van ijs maken zonder eieren is dat je je niet druk hoeft te maken om salmonella én het ijs een stuk sneller klaar is (ijs waarin rauw ei en rauwe melk gebruikt wordt, moet minstens 45 minuten koken om het risico van salmonella te vermijden). Hier kun je meer lezen over de risico’s van het eten van rauw ei.
Ingrediënten
- 200 ml melk
- 200 ml, ongeklopt slagroom
- 85 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel vanille-extract
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de melk in een steelpannetje met de kristalsuiker.
-
Klop met een garde totdat de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen.
-
Roer de slagroom en de vanille door het melkmengsel. Laat het mengsel nu helemaal afkoelen (ongeveer een een half uur tot een uur).
-
Schenk het mengsel in de ijsmachine. Vries het ijs in ongeveer 40 minuten in.
-
Zet het ijs in de vriezer. Laat 2 uur hard worden. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 3 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
3 Reacties
• fotz op 7 May 2010 ∞
• Carola op 13 July 2011 ∞
• chayenne op 6 July 2012 ∞