Home Page › Diner ›
Roomijs met grapefruit
Een zacht roomijs met een heerlijke grapefruitsmaak.
Ik heb voor dit recept 1,5 grapefruit gebruikt. In totaal zou je ongeveer 250 ml sap moeten hebben. Ik maak mijn ijs altijd zonder eieren en met houdbare melk. Dit heeft ook zijn nadelen, omdat ijs zonder ei sneller smelt. Als je hier rekening mee houdt, is er echter geen enkel probleem. Het voordeel van ijs maken zonder eieren is dat je je niet druk hoeft te maken om salmonella én het ijs een stuk sneller klaar is (ijs waarin rauw ei en rauwe melk gebruikt wordt, moet minstens 45 minuten koken om het risico van salmonella te vermijden). Hier kun je meer lezen over de risico’s van het eten van rauw ei.
Probeer ook eens aardbeienroomijs, rabarberijs of kaneelijs.
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 250 ml, ongeklopt slagroom
- 1,5 grapefruit
- 175 gram kristalsuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Pers de grapefruits uit en bewaar het sap.
-
Meng het grapefruitsap met de suiker en stop het mengsel in een steelpan. Zet op een laag vuur en blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Breng het mengsel dan aan de kook en laat 8 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen.
-
Meng de melk met de slagroom. Roer het grapefruitmengsel erdoorheen. Zet 1 uur in de koelkast.
-
Giet het mengsel in de ijsmachine en maak in ongeveer 30 minuten ijs. Laat nog minstens 2 uur in de vriezer staan. Zet 20 minuten voor het serveren in de koelkast.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 3 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
Er zijn nog geen reacties.