Mini-pavlova’s met fruit

Schuimgebakjes met slagroom en vers fruit. Een feestelijk dessert!

Deze feestelijke gebakjes zijn erg lekker. Met een mixer heb je ze zo gemaakt. Er zijn twee belangrijke dingen om te onthouden bij het maken van schuim. Schuimgerechten zoals pavlova’s of gewoon schuimpjes mislukken als de mengkom óf de mixhaken nat of vettig zijn. Eén druppel water zorgt er al voor dat de eiwitten niet meer stijf worden, zorg dus dat je droog materiaal gebruikt. Het beste is een glazen mengkom. Bij het scheiden van eieren is het makkelijk om drie kommen te gebruiken: één voor het eigeel, een voor het eiwit én een voor de eiwitten die je al gescheiden hebt. Als er onverhoopt toch eigeel bij het eiwit komt, heb je niet meteen al je eiwitten verpest. Dit recept is voor 5 schuimgebakjes. Je kunt er ook één grote pavlova van maken. Lees hier meer over eiwitschuim.

Probeer ook eens pavlova met aardbeien, schuimzoenen of mini-Victoria sponge cakes.

Mini-pavlova’s met fruit
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
6 mini-pavlova's

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • snufje zout
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel maïzena
  • 250 gram vers fruit (bijvoorbeeld frambozen, bessen, kiwi etc.)
  • 200 ml slagroom (uit het koelvak)
  • Poedersuiker om de pavlova’s mee te bestuiven

Vul een pavlova ook eens met (zelfgemaakt) ijs!

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Klop de eiwitten met het zout in een kom totdat je pieken hebt, maar het schuim nog niet helemaal stijf is.

  3. Klop nu in delen de suiker erdoor. 3405216252_267f41ce72

  4. Strooi de maïzena over het eiwitschuim, voeg ook de vanille en de azijn toe. Spatel door elkaar. 3404405577_3c8006774a

  5. Beleg een bakplaat met bakpapier.

  6. Maak met een lepel of een slagroomspuit 5 ronde nestjes op de bakplaat. Duw met een lepel zachtjes in het midden om een kleine uitholling te creëren voor het slagroom en het fruit. 3405216890_e909b27a33 3404407309_a126ab69af

  7. Zet de meringues in de oven. Draai de temperatuur terug naar 150°C. Bak voor 30 minuten.

  8. Zet de oven uit en laat ze nog 30 minuten in de oven staan (open de deur niet).

  9. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen. 3404426809_823bc8f3e4 3404440733_1aa55324f7

  10. Klop de slagroom.

  11. Schep, net vóór het serveren, de slagroom in de nestjes. 3405252102_e191bd2e9b

  12. Versier de bakjes met fruit. Bijvoorbeeld met frambozen, bramen of rabarbercompote. 3404452731_501aa69068 3404454399_e470955db1 3405253684_ca97c39b44

3404456417_0ab35f0b5d

één link van een andere site

8 Reacties

  1. Mijn favoriete toetje, pavlova. We maken ze zelf wel vaker (meestal met ijs) maar wat mij betreft mag het fruit wel wat royaler. Liefst gemengde bosvruchten: aardbeien, bosbessen, rode bessen etc. Dat ziet er ook meteen wat feestelijker uit. Met kerst hebben we zo eenpersoons-pavlova’s geserveerd op een langwerpig bordje, en er met een fijn spuitje “X-mas” in rode-vruchtencoulis naast geschreven. Allemaal nog zo’n maf ijsfonteintje erop (zo’n vuurwerkje): spetterend toetje.

    FJ op 28 January 2011

  2. Eén persoons porties gemaakt met aardbeien als traktatie voor de verjaardagsvisite. Mijn zwager nam 3 porties ! en het recept mee naar huis….

    Ingrid op 22 June 2011

  3. Hartstikke leuk om te horen, Ingrid! Bedankt voor je reactie.

    Lisa op 26 June 2011

  4. Gister gemaakt, super lekker. Ze waren iets minder stijf waardoor ze niet zo hoog waren, maar de smaak was goed. Heb overigens dubbele portie gemaakt, maar met 200g suiker en 1 to maïzena en 1 tl wijnazijn. Maar goed, al met al top recept!

    Ps. Hoe krijg je die kuiltjes mooi erin? Of luk dat beter als de eiwitten stijver zijn?

    Nienke op 29 July 2012

  5. @ Nienke fijn dat ze lekker waren! Als ze niet zo stijf zijn, kan het zijn dat je niet lang genoeg gemixt hebt of dat er toch iets van een druppel water bij is gekomen. Die kuiltjes krijg je er inderdaad makkelijk in als je eiwit goed stijf is. Ik gebruik vaak een lepel en dan duw ik wat eiwit uit het midden naar de randen, zodat je een bakje krijgt. Een spuitzak gebruiken is helemaal ideaal, want dan kun je gewoon de randen wat ophogen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 1 August 2012

  6. Dit was mijn eerste recept van deze site en ze waren perfect! Goede maat voor éénpersoonsporties (ik had er vier gespoten), goed stevig (ze konden de slagroom en de fruitvulling prima aan) en lekker smeuiig nog van binnen. Zeker voor herhaling vatbaar.

    Monique op 13 November 2012

  7. Hallo allemaal,

    Ik heb tot 2x aan toe dit recept gemaakt op 1 dag. (is voor kerst) maar er klopt helemaal niets van denk ik. Ik heb de over op 180 graden gezet zoals er staat. Heb de pavlova een uur in de over gehad, wat mij heel onduidelijk was is moet het afkoelen in de oven als die uit is of moest ik hem er uit halen als hij 1 uur in de over had gestaan. Bij de mini pavlova wordt duidelijk aan gegeven van 30 minuten in de oven dan de oven uit en dan nog 30 minuten in de oven laten staan (de deur niet openen) Ik heb 1x de pavlova na 1 uur er meteen uitgehaald, de binnenkant was gewoon nog helemaal zacht, en de 2x keer heb ik na 1 uur de oven uitgezet en de pavlova nog 1 uur in de oven gelaten maar ook die was helemaal zacht.

    Toen ben ik maar 15 kleine pavlova’s gaan maken en die lukte wel. Heel gek allemaal.

    Groetjes Richella.

    Richella op 25 December 2012

  8. Hoi Richella, Ik snap je reactie niet zo goed. Gaat dit nu over de mini-pavlova’s?

    Lisa op 26 December 2012

Reactie achterlaten