Home Page › Toetjes › IJs met rauw ei ›
Lavendelijs
Romig ijs met lavendelsmaak!
Dit ijs kreeg zowel positieve als negatieve reacties. Persoonlijk vind ik het echt heerlijk, een romig ijs met lavendelsmaak, maar Arjan vond het niet lekker. Waarschijnlijk door de associatie met luchtverfrissers. Iris, mijn zusje, moest even wennen aan de smaak, maar vond het toen wel oké. Of je dit ijs lekker vindt, hangt dus in grote mate af van je eigen associatie met lavendel. Ik zou het zeker eens proberen.
Gebruik voor dit ijs lavendelbloemen van een plant die voor consumptie bedoeld is (lavendel als kruid). Lavendel voor in de tuin kan namelijk bespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. Wij hebben wat paarse voedingskleurstof toegevoegd aan het ijs, maar dat is natuurlijk niet echt nodig. Het ijs wordt gemaakt met rauwe eidooiers, dus het is beter om dit ijs niet te serveren aan kinderen, ouderen of zieken. Kijk voor ijsrecepten zonder rauw ei eens hier. Wij halen wel eens een pak gepasteuriseerd eigeel bij de groothandel, die kun je zonder risico gebruiken. Probeer ook eens bosbessenijs, bananenijs of aardbeienroomijs.
Ingrediënten
- 400 ml verse slagroom
- 200 ml volle melk
- 4 eidooiers
- 5 takjes lavendelbloemen
- 1 eetlepel citroensap
- 150 gram kristalsuiker
- 2 theelepels paarse voedings- kleurstof
Bereidingswijze & foto's
-
Spoel de lavendel af en stop ze in een pan.
-
Schenk de slagroom, melk en citroensap erbij en roer door elkaar.
-
Voeg de kristalsuiker toe. Zet de pan op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Blijf ondertussen roeren zodat de suiker oplost. Haal de pan, zodra de eerste bubbels verschijnen, van het vuur.
-
Klop de eidooiers los in een aparte steelpan. Giet er 50 ml van het hete roommengsel op terwijl je goed blijft kloppen. Giet dan de rest van de hete room er in een stroompje bij terwijl je goed blijft kloppen.
-
Zet de pan terug op het vuur en breng zachtjes aan de kook, blijf roeren terwijl het mengsel indikt. Laat ongeveer 5 minuten op laag vuur staan terwijl je roert, haal de pan dan van het vuur. Roer er eventueel de voedingskleurstof doorheen.
-
Zeef het mengsel boven een kom. Zet de kom in een bak met ijswater om het snel af te laten koelen. Giet het mengsel in een bak, doe er een deksel op en laat door en door koud worden in de koelkast (minstens 2 uur).
-
Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van. Zet het ijs 15 minuten voor het serveren in de koelkast.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 6 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur. Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Ontdooi 20 minuten in de koelkast voordat je het wilt eten.
Er zijn nog geen reacties.