Kleverige toffeepudding

Een zachte dadelcake met een kleverige honingsaus. Ongelooflijk lekker!

Een ‘sticky toffee pudding’ is een recept dat uitgevonden is halverwege de twintigste eeuw in Engeland. Hoewel ik al een aantal keer op verschillende recepten was gestuit, wist ik dat ik het moest proberen toen ik op Don’t forget Delicious landde. Dus hierbij haar recept voor een kleverige toffeepudding. Je kunt in plaats van sodium bicarbonaat ook proberen om een theelepel bakpoeder te gebruiken. Ik heb voor dit recept gedroogde dadels gebruikt.

Kleverige toffeepudding
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
8 - 10 porties

Ingrediënten

voor de cake

  • 165 gram dadels
  • 225 ml water
  • 2 stokjes kaneel
  • 1 theelepel (baking soda of zuiveringszout) soda-bicarbonaat
  • 145 gram bloem
  • 85 gram roomboter
  • 210 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel zout

Ingrediënten voor de saus

  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 50 ml honing
  • 50 gram roomboter
  • 50 ml, ongeslagen slagroom

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Beleg een rechthoekige bakvorm van 20 cm met bakpapier, smeer lichtjes in met boter.

  2. Haal de pitten uit de dadels en snijd ze fijn.

  3. Stop de dadels in een steelpan, voeg het water en de kaneelstokjes toe en breng op hoog vuur aan de kook. dsc_00198 dsc_00213

  4. Draai het vuur lager als het geheel kookt, roer en laat 5 minuten sudderen totdat de dadels zacht zijn en een pureevorm aannemen. Haal de kaneelstokjes uit de pan.

  5. Haal de pan van het vuur en voeg het soda-bicarbonaat toe. De dadelmoes zal een beetje opschuimen. Laat verder afkoelen. dsc_00227

  6. Klop de boter met de suiker schuimig met een elektrische mixer.

  7. Voeg de vanille en eieren geleidelijk aan toe. Blijf kloppen.

  8. Voeg de bloem en het zout toe en mix door elkaar totdat je één geheel hebt. Mix niet te lang, om te voorkomen dat de cake taai wordt. dsc_00286

  9. Schep de dadelmix erdoor en schenk het mengsel in de bakvorm. dsc_00317 dsc_00325

  10. Bak de cake 30 – 40 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen. dsc_00393

  11. Verwarm de boter, bruine basterdsuiker en honing in een steelpan op laag vuur. Blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Laat 2 – 3 minuten sudderen totdat de saus dik is.

  12. Roer de room door de saus en haal de pan van het vuur. dsc_00384

  13. Prik met een satéprikker gaten in de cake. Schenk de saus eroverheen. Bewaar een deel van de saus om te serveren. dsc_00416 dsc_00436

  14. Snijd de cake in stukken en serveer warm met de overige saus.

dsc_00485

3 Reacties

  1. This looks so delicious! The dates and cinnamon sounds so good in the cake, and the sauce just looks great.

    lisaiscooking op 26 May 2009

  2. Dit is echt superlekker! Zeker proberen. We hebben het 1 keer gegeten met custard en 1 keer met goede volle room.

    Lies Capoen op 21 June 2010

  3. Ongelooflijk lekker en eenvoudig te maken! Ik heb deze al 2x gemaakt. Voor de saus gebruik ik 1,5X de hoeveelheid zoals staat aangegeven. Dan heb ook voldoende om bij de portie te doen en kan je lekker veel over de cake te lepelen en in te laten trekken.

    Sicco Brugman op 26 January 2013

Reactie achterlaten