Home Page › Wereld › Groot-Brittannië & Ierland ›
Kleverige toffeepudding
Een zachte dadelcake met een kleverige honingsaus. Ongelooflijk lekker!
Een ‘sticky toffee pudding’ is een recept dat uitgevonden is halverwege de twintigste eeuw in Engeland. Hoewel ik al een aantal keer op verschillende recepten was gestuit, wist ik dat ik het moest proberen toen ik op Don’t forget Delicious landde. Dus hierbij haar recept voor een kleverige toffeepudding. Je kunt in plaats van sodium bicarbonaat ook proberen om een theelepel bakpoeder te gebruiken. Ik heb voor dit recept gedroogde dadels gebruikt.
Ingrediënten
voor de cake- 165 gram dadels
- 225 ml water
- 2 stokjes kaneel
- 1 theelepel (baking soda of zuiveringszout) soda-bicarbonaat
- 145 gram bloem
- 85 gram roomboter
- 210 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel zout
Ingrediënten voor de saus
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 50 ml honing
- 50 gram roomboter
- 50 ml, ongeslagen slagroom
Bereidingswijze & foto's
Verwarm de oven voor op 180°C
-
Beleg een rechthoekige bakvorm van 20 cm met bakpapier, smeer lichtjes in met boter.
-
Haal de pitten uit de dadels en snijd ze fijn.
-
Stop de dadels in een steelpan, voeg het water en de kaneelstokjes toe en breng op hoog vuur aan de kook.
-
Draai het vuur lager als het geheel kookt, roer en laat 5 minuten sudderen totdat de dadels zacht zijn en een pureevorm aannemen. Haal de kaneelstokjes uit de pan.
-
Haal de pan van het vuur en voeg het soda-bicarbonaat toe. De dadelmoes zal een beetje opschuimen. Laat verder afkoelen.
-
Klop de boter met de suiker schuimig met een elektrische mixer.
-
Voeg de vanille en eieren geleidelijk aan toe. Blijf kloppen.
-
Voeg de bloem en het zout toe en mix door elkaar totdat je één geheel hebt. Mix niet te lang, om te voorkomen dat de cake taai wordt.
-
Schep de dadelmix erdoor en schenk het mengsel in de bakvorm.
-
Bak de cake 30 – 40 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen.
-
Verwarm de boter, bruine basterdsuiker en honing in een steelpan op laag vuur. Blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Laat 2 – 3 minuten sudderen totdat de saus dik is.
-
Prik met een satéprikker gaten in de cake. Schenk de saus eroverheen. Bewaar een deel van de saus om te serveren.
-
Snijd de cake in stukken en serveer warm met de overige saus.
3 Reacties
• lisaiscooking op 26 May 2009 ∞
• Lies Capoen op 21 June 2010 ∞
• Sicco Brugman op 26 January 2013 ∞