Home Page › Toetjes › IJs zonder rauw ei ›
Roomijs met dulce de leche
Een heerlijk zacht roomijs met karamel!
Je kunt het vanille extract eventueel vervangen door vanille essence. De karamel in dit ijs is Dulce de leche. Het is belangrijk om te blijven roeren als je de karamel maakt. Met een ijsmachine is dit ijs erg makkelijk om te maken. Zonder ijsmachine kan het ook, volg methode 2.
Ik maak mijn ijs altijd zonder eieren en met houdbare melk. Dit heeft ook zijn nadelen, omdat ijs zonder ei sneller smelt. Als je hier rekening mee houdt, is er echter geen enkel probleem. Het voordeel van ijs maken zonder eieren is dat je je niet druk hoeft te maken om salmonella én het ijs een stuk sneller klaar is (ijs waarin rauw ei en rauwe melk gebruikt wordt, moet minstens 45 minuten koken om het risico van salmonella te vermijden). Hier kun je meer lezen over de risico’s van het eten van rauw ei.
Probeer ook eens mangoijs, vanilleijs of kaneelijs.
Ingrediënten
Voor het ijs
- 200 ml melk
- 200 ml, ongeklopt slagroom
- 85 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel vanille-extract
- half blikje, zoet gecondenseerde melk
Je kunt de karamel voordat je hem door het ijs roert eventueel nog even kort verwarmen om hem vloeibaarder te maken. De karamel stolt meteen op het koude ijs, dat is normaal. Schep de karamel gewoon door het ijs heen.
Bereidingswijze & foto's
-
Giet de gecondenseerde melk in een steelpan.
-
Zet het pannetje op het kleinste pitje en zet het vuur tussen medium en laag in.
-
Blijf roeren, roer in het begin met een garde, ga daarna verder met een houten lepel. Laat 5 – 10 minuten zachtjes koken terwijl je roert. Hoe langer je de karamel laat koken, hoe harder hij wordt. Laat de karamel dus niet te lang koken, anders kun je hem niet meer door het ijs scheppen. Laat de karamel helemaal afkoelen.
-
Verwarm de melk in een steelpannetje met de kristalsuiker.
-
Klop met een garde totdat de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen.
-
Roer de slagroom en de vanille door het melkmengsel. Laat het mengsel nu helemaal afkoelen (ongeveer een een half uur tot een uur).
-
Schenk het mengsel in de ijsmachine. Vries het ijs in ongeveer 40 minuten in.
-
Zet het ijs in de vriezer. Laat 2 uur hard worden. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 6 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Na de laatste keer schep je de karamel erdoorheen. Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
Er zijn nog geen reacties.