Home Page › Toetjes › IJs zonder rauw ei ›
Kaneelijs
Roomijs met kaneel. Heerlijk op zichzelf of bijvoorbeeld bij appeltaart, appelbollen of appelcrumble.
Met een ijsmachine is dit ijs erg makkelijk om te maken. Heb je geen ijsmachine? Volg dan methode 2.
Ik maak mijn ijs altijd zonder eieren en met houdbare melk. Dit heeft ook zijn nadelen, omdat ijs zonder ei sneller smelt. Als je hier rekening mee houdt, is er echter geen enkel probleem. Het voordeel van ijs maken zonder eieren is dat je je niet druk hoeft te maken om salmonella én het ijs een stuk sneller klaar is (ijs waarin rauw ei en rauwe melk gebruikt wordt, moet minstens 45 minuten koken om het risico van salmonella te vermijden). Hier kun je meer lezen over de risico’s van het eten van rauw ei.
Probeer ook eens mangoijs, kokosijs of pistacheijs.
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 1 eetlepel (gemalen) kaneel
- 250 ml, ongeklopt slagroom
- 85 gram kristalsuiker
- 2 kaneelstokjes
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de melk in een steelpannetje met de kristalsuiker, kaneel en kaneelstokjes.
-
Klop met een garde totdat de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen.
-
Roer de slagroom door het melkmengsel. Laat het mengsel nu helemaal afkoelen (ongeveer een een half uur tot een uur).
-
Haal de kaneelstokjes uit het melkmengsel.
-
Schenk het mengsel in de ijsmachine. Vries het ijs in ongeveer 40 minuten in.
-
Zet het ijs in de vriezer. Laat 2 uur hard worden. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 4 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
Er zijn nog geen reacties.