Griekse amandelcake met rozenwater

Een heerlijk zomers toetje: Griekse amandelcake met verse nectarine en room met rozenwater.

“The last echoes of summer can transport you back to idyllic images of long, languorous days slipping idly by.” Toen ik dat las, was ik verkocht. Dit recept vond ik op deze website toen ik in de stemming was voor een feestelijk toetje in Midden-Oosterse sferen. Ik heb het recept wat aangepast, de siroop is vervangen door een room met rozenwater en de limoenschil door limoensap. Voor deze cake heb ik een ringvorm van 26 cm gebruikt. Het originele recept gebruikt een rechthoekig bakblik van 20 bij 30 cm.

Probeer ook eens kleverige toffeepudding, mini-pavlova’s met vers fruit of crème karamel.

Griekse amandelcake met rozenwater
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
10 personen

Ingrediënten

  • 125 gram, zacht roomboter
  • 125 gram bloem
  • 125 gram griesmeel
  • 55 gram gemalen amandelen
  • 230 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 250 gram volle yoghurt
  • 1 eetlepel rozenwater
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 200 ml, ongeklopt slagroom
  • 1 eetlepel, extra voor de room rozenwater
  • 5 nectarines

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180 C

  1. Klop de boter met de suiker romig. Ik heb dit in de keukenmachine gedaan.

  2. Scheid de eieren. DSC_0056

  3. Meng het eigeel met de yoghurt, rozenwater en limoensap en voeg toe aan het botermengsel. Mix door elkaar. DSC_0058 DSC_0057

  4. Zeef de bloem en het bakpoeder. Meng met de gemalen amandelen en het griesmeel. DSC_0061

  5. Roer het bloemmengsel door het botermengsel totdat je een samenhangend deeg hebt.

  6. Klop de eieren op tot zachte pieken. Gebruik een mixer en een vetvrije kom (wrijf de kom eventueel nog in met citroensap om eventuele vettigheid weg te halen). Schep de eiwitten losjes door het bloemmengsel. DSC_0069 DSC_0070

  7. Vet de vorm in. Schep het beslag in de vorm. DSC_0078

  8. Bak de cake voor 35 – 45 minuten in de warme oven of totdat de cake goudbruin is. Laat de cake 10 minuten afkoelen en draai hem vervolgens om op een bord. Deze cake is zowel warm als koud erg lekker! DSC_0122

  9. Ontpit de nectarines en snij ze in plakjes. Nectarine Nectarine gehalveerd

  10. Klop de slagroom stijf met de overige rozenwater. Serveer de cake met de nectarine en de room. DSC_0152

DSC_0167

5 Reacties

  1. Yummy… This cake looks so good. I can’t wait making her.

    pontch op 28 July 2009

  2. Is een bakblik (ronde vorm) van 26 cm ook goed?

    Groeten Khadija

    khadija op 21 February 2011

  3. Hoi Khadija, een ronde vorm van 26 cm kan ook. De cake wordt dan wel een stuk lager en dan zou ik ‘m ook wat korter in de oven zetten. Je zou ook een ronde vorm van 24 cm kunnen gebruiken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 February 2011

  4. Hoi,

    Deze cake is heerlijk! Heb hem een uurtje terug uit de oven gehaald, lwkker luchtig en vol van smaak! Top recept!

    Selin op 23 February 2012

  5. Hoi Selin, wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 February 2012

Reactie achterlaten