Franse appeltaart met roomkaas

Een heerlijke frisse en romige taart.

Deze taart is te vergelijken met een Franse appeltaart. Hij heeft een heerlijke bodem, bedekt met een laagje roomkaas met vanille en een bovenkant van appels.

Probeer ook eens Hollandse appeltaart, appelcake of speculaasappeltaart met spijs.

franse appeltaart
Franse appeltaart met roomkaas
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
Voor een taart van 22 cm

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 100 gram roomboter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 180 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 eetlepel melk

Voor de vulling

  • 185 gram (bijvoorbeeld Philadelphia) roomkaas
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 3 kleine (in totaal: 400 gram) appels
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg en voeg de melk toe. Franse appeltaart - 002

  3. Vet een taartvorm met een losse bodem (met een diameter van 22 cm) in met boter.

  4. Druk het deeg in de bodem en zorg dat je het gelijkmatig verdeeld.

  5. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Franse appeltaart - 007

  6. Meng de zaadjes in een kom met het ei, de roomkaas en de poedersuiker. Franse appeltaart - 008 Franse appeltaart - 009

  7. Verdeel het roomkaasmengsel over de taartbodem. Franse appeltaart - 010 Franse appeltaart - 011

  8. Schil de appels en snij ze in plakjes (niet in blokjes). Besprenkel met de citroensap. Roer de basterdsuiker erdoorheen. Franse appeltaart - 015

  9. Verdeel de appels over de bovenkant van de taart. Franse appeltaart - 016 Franse appeltaart - 018

  10. Bak de taart 30 – 35 minuten in de oven of totdat de appels goudbruin beginnen te worden. Laat de taart afkoelen in de vorm en snij in stukken. Franse appeltaart - 021

Franse appeltaart - 030

11 Reacties

  1. Deze taart ziet er echt heerlijk uit! Welke appels kun je hier het beste voor gebruiken?

    jara op 9 February 2010

  2. Hoi Jara,

    Hij is ook erg lekker! Wij vinden Granny Smith erg lekker in deze taart. Zorg dat je in ieder geval een stevige appel neemt die vorm houdt tijdens het bakken.

    Veel succes!

    Arjan op 9 February 2010

  3. Ziet er erg lekker uit deze taart! Maar moet je geen zelfrijzend bakmeel gebruiken??

    En wat heeft u na het bakken op de appels gesmeerd; het glanst zo?

    Bedankt voor de antwoorden alvast.

    Miriam

    Miriam op 25 February 2010

  4. Hoi Miriam,

    Nee, je moet geen zelfrijzend bakmeel gebruiken. De bodem is niet luchtig zoals bijvoorbeeld een cake, maar juist compact en dun.

    We hebben niks op de appels gesmeerd. Alle glans komt van de appels zelf (die worden zacht in de oven en karameliseren met de basterdsuiker).

    Veel groeten,

    Lisa

    Lisa op 25 February 2010

  5. Dit was de favoriet op mijn verjaardag. Hij zag er erg lekker uit en smaakte ook erg lekker!

    Judith op 26 March 2010

  6. we gaan de taart maken, en ik hoop dat het lekker wordt!

    charlotte op 18 August 2011

  7. we hebben de taart gemaakt, en ik moet eerlijk zeggen wat was hij lekker ik heb nog nooit zo’n lekkere taart gemaakt/gehad. Hij viel ook erg in de smaak bij m’n gezin. En helemaal niet duur!

    charlotte op 18 August 2011

  8. Hoi Charlotte, hartstikkr leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 August 2011

  9. Hey, mag ik de vanille-extract ook weglaten want er zit alcohol in en dat mag ik niet eten. Mag ik ook ipv het vanillestokje gewoon vanillesuiker gebruiken?

    Sahila op 2 September 2011

  10. Hoi Sahila, sorry voor mijn late reactie. Je kunt het vanille-extract vervangen door vanille essence (volgens mij zit daar geen alcohol in). Het vanillestokje kun je ook weglaten en dan bij de suiker vanillesuiker gebruiken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 September 2011

  11. Ook ik heb te lang gewacht, maar hij staat nu in de oven. De deeg rook tijdens het kneden al heerlijk. Bedankt voor de recept.

    OemAdam op 17 July 2012

Reactie achterlaten