Home Page › Wereld › Frankrijk ›
Crème karamel
Een heerlijk toetje: custardpudding met een karamelsausje.
Vroeger als we op vakantie gingen naar Frankrijk, was ik altijd dol op de vanillepudding met een karamelsausje uit de supermarkt. Die moest je dan zelf omkeren op een bord. Sindsdien heb ik deze pudding altijd al een keer zelf willen maken. Dus hierbij het recept voor een heerlijk gebakken custardpudding uit de oven.
Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van kleine, ronde ovenschaaltjes met een doorsnede van 10 cm. Als je een dikkere pudding wil, verdubbel het recept dan of gebruik een kleinere ovenschaal. Naast de puddingvormpjes heb je ook een braadslede nodig, of een ovenschaal waar de bakjes inpassen. Voor de karamelsaus heb ik bruine basterdsuiker gebruikt, omdat ik de smaak erg lekker vind. Als je liever kristalsuiker gebruikt, doe dat dan. De karamel wordt dan lichter.
Probeer ook eens chocolademousse, chocolade-karameltaart of trifle van chocola.
Ingrediënten
Voor de karamelsaus
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 15 ml water
Voor de crème
- 25 gram bruine basterdsuiker
- 190 ml halfvolle melk
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
Bereidingswijze & foto's
De karamelsaus maken
-
Meng in een pan de suiker met het water. Zet het vuur zachtjes aan. Meng goed door elkaar tot alles opgelost is. Breng het mengsel dan aan de kook en laat 10 minuten koken.
-
Vet ondertussen de vormpjes in met boter.
-
Giet in elk vormpje wat karamelsaus om de bodem te bedekken.
De crème maken
-
Verwarm de oven voor op 160°C.
-
Verhit de melk in een steelpan totdat hij bijna kookt (laat hem niet koken).
-
Haal van het vuur.
-
Klop in een andere kom de suiker, het ei en de vanille-extract door elkaar.
-
Giet de warme melk erbij en klop door elkaar.
-
Zeef het mengsel in een maatbeker (dat maakt het schenken makkelijker).
-
Schenk het mengsel in de ovenschaaltjes (over de karamel heen).
-
Vul een braadslee of ovenschaal met kokend water tot ongeveer de helft van de bakjes.
-
Zet de schaal in de oven en bak de pudding voor ongeveer 30 – 40 minuten. Schud de bak met water een beetje om te kijken of de pudding niet meer vloeibaar is (hij moet trillen).
9, Haal de bakjes uit het water en laat ze afkoelen. Zet ze vervolgens in de koelkast en laat 2 – 3 uur koud worden. Heb je geen tijd? Zet ze dan, nadat ze afgekoeld zijn, 10 minuten in de vriezer en laat ze vervolgens nog een kwartier in de koelkast staan. 10. Leg een bord op de schaaltjes. Draai het geheel om en til het schaaltje op. De karamel loopt nu over de pudding heen.
2 Reacties
• Ingrid op 22 June 2011 ∞
• Lisa op 26 June 2011 ∞