Home Page › Wereld › Frankrijk ›
Crème brûlée
Een klassiek toetje met gebakken custard en een laagje karamel.
Ik had tot voor kort geen gasbrandertje, dus ik dacht dat ik dan ook geen crème brûlée kon maken. Natuurlijk was het pas toen ik er eenmaal een had, dat ik las dat het ook kon zonder gasbrandertje. Je smelt dan gewoon suiker en laat het hard worden op een stukje bakpapier. Vervolgens sla je het in stukken en leg je het bovenop je toetje. Of zoals Gregg in dit recept zegt: zet de toetjes onder een hete grill.
Dit recept komt uit Gregg’s favourite puddings. Hij gebruikt double cream, maar aangezien dat hier niet makkelijk te verkrijgen is, heb ik gewoon ongeklopte slagroom gebruikt, ging ook prima.
Probeer ook eens mini tarte tatin met appel, crème karamel of baked Alaska.
Ingrediënten
- 4 eigelen
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 600 ml ongeslagen room
- paar druppels vanille-extract
Bereidingswijze & foto's
-
Klop de eigelen met de eetlepel suiker in een kom.
-
Verwarm de oven voor op 140°C.
-
Zet een pan met kokend water op het vuur. Zet er een hittebestendige kom op en giet de room erin. Verwarm de room totdat het warm is en giet dan het eigeelmengsel er voorzichtig bij terwijl je roert. Blijf het mengsel verwarmen totdat het dik genoeg is om te blijven plakken aan de achterkant van een lepel (dit kan best wel even duren, het ligt eraan hoe hoog je het vuur hebt staan). Haal de pan van het vuur en voeg het vanille-extract toe. Roer door elkaar.
-
Giet het mengsel in 6 ramequins. Vul een braadslee met kokend water (tot 2,5 cm). Zet de ramequins in de braadslee.
-
Zet de braadslee in de oven en bak de toetjes 30 – 40 minuten. Haal de toetjes uit de braadslee en laat afkoelen. Zet ze een nacht in de koelkast.
-
Besprenkel de toetjes met de 50 gram kristalsuiker. Gebruik een gasbrandertje of gebruik een hete grill om de suiker te karamelliseren. Laat afkoelen en zet de toetjes dan nog twee uur in de koelkast voor het serveren. Laat ze niet langer dan twee uur staan, want dan kan de karamellaag weer zacht worden.
1 reactie
• Monique op 11 May 2013 ∞