Cranberrygelei met sinaasappel

Een winterse gelei met verse veenbessen, sinaasappel en kaneel.

Dit speciale toetje komt weer uit Delia’s Christmas. Het originele recept is voor 4 personen, wij hebben het verdubbeld toen we met 8 personen gingen eten. Eerlijk gezegd denk ik dat de hoeveelheden misschien iets te groot waren. De gelei heeft een heerlijke smaak, maar het is geen gelei waar je veel van kunt eten. Het lijkt me het beste om ze te serveren in kleine porties (bijvoorbeeld kleine glaasjes van ongeveer 100 ml). Voor het eiwit hebben wij gepasteuriseerd eiwitpoeder gebruikt. Probeer ook eens deze Engelse kerstpudding, Baked Alaska of vruchtengelei met wijn.

cranberrygelei geglaceerde cranberries gelei met cranberries kerst
Cranberrygelei met sinaasappel
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 570 ml cranberrysap
  • 2 sinaasappels
  • 9 gram gelatineblaadjes
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 75 gram kristalsuiker

Voor de geglaceerde cranberries

  • 24 verse cranberries
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Leg de gelatinevellen in koud water en laat ze zacht worden. Cranberry jelly - 002

  2. Neem een dunschiller en schil de sinaasappels. Stop de schil in een pan met het cranberriesap, de gember, het kaneelstokje en de suiker. Pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe. Cranberry jelly - 004 Cranberry jelly - 011 Cranberry jelly - 013

  3. Laat alles goed heet worden (laat het bijna koken), haal dan de pan van het vuur. Knijp de gelatinevellen uit en voeg ze toe aan het hete mengsel. Gebruik een garde om te kloppen totdat de gelatine goed opgelost is. Laat 2 uur afkoelen (met alle specerijen en sinaasappelschillen erin). Cranberry jelly - 018

  4. Giet het geleimengsel door een zeef. Giet het mengsel in glazen en zet in de koelkast. Laat minstens 3 uur staan. cranberry_gelei

  5. Maak ondertussen de geglaceerde cranberries. Strooi de suiker op een bord. Stop het eiwit in een kom. Haal elke cranberry door het eiwitmengsel en rol hem dan door de suiker. Leg op een stuk bakpapier om uit te drogen en krokant te worden. Cranberry jelly - 019 Cranberry jelly - 021 Cranberry jelly - 022 Cranberry jelly - 024

  6. Haal de geleipudding een half uur voor het serveren uit de koelkast. Strooi er wat geglaceerde cranberries overheen en serveer.

Cranberry jelly - 033

1 reactie

  1. Mooi gerecht zeg! Toevallig heb ik vandaag ook cranberries in huis gehaald. Ik wil dit beslist gaan maken.

    Theo op 20 December 2010

Reactie achterlaten