Bosbessencake

Een heerlijke taart met verse bosbessen!

Het originele recept voor deze taart komt van de website Joy of baking. Het is een taart die bestaat uit een cakelaag, een bosbessenlaag en een kruimellaag. Ik heb het recept iets aangepast. Je zou voor deze taart bevroren bosbessen kunnen gebruiken, maar ontdooi ze dan niet voordat je ze gebruikt. Deze taart is warm het lekkerst.

Probeer ook eens appelcake met dadels, appeltaart of Victoria sponge cake met passievruchten.

DSC_0170

bosbessen bosbessencake bosbessentaart
Bosbessencake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
Springvorm van 18 cm

Ingrediënten

Voor de kruimellaag

  • 45 gram bloem
  • 40 gram rietsuiker
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 60 gram, koud boter

Voor de cake

  • 140 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 60 gram, op kamertemperatuur boter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 0,5 theelepel vanille extract
  • 80 ml melk
  • 300 gram bosbessen

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Bekleed de onderkant van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.

  2. Maak eerst de kruimellaag. Snij de boter in blokjes. Meng in een kom de bloem, suiker en kaneel en voeg de boter toe. Wrijf de boter met je vingers in het bloemmengsel totdat je kruimels krijgt (ongeveer de grootte van broodkruimels). Zet de kruimelmix in de koelkast terwijl je de cake maakt. DSC_0188 DSC_0189

  3. Maak de cake. Meng de bloem met het bakpoeder en zet apart. Klop de boter met een elektrische mixer romig. Voeg de suiker toe en klop totdat je een licht botermengsel hebt. Voeg de vanille en het ei toe en mix tot een geheel. Voeg om en om het bloemmengsel en de melk toe. Roer totdat het beslag een geheel vormt en stop dan meteen met roeren (dit voorkomt dat de cake taai wordt). DSC_0192 DSC_0195

  4. Schep het beslag in de taartvorm. DSC_0198 DSC_0199

  5. Verdeel de (gewassen) bosbessen over het beslag. DSC_0204

  6. Bestrooi met de kruimellaag. DSC_0211

  7. Zet de taart in de oven en bak voor 45 – 50 minuten of totdat een prikker er schoon weer uitkomt. Ik heb mijn taart wat langer gebakken (55 minuten), maar dat hangt van je oven af. Laat de taart iets afkoelen, haal uit de vorm en serveer! DSC_0270

DSC_0293

DSC_0320

één link van een andere site

  1. Van ♥ food: blueberry crumble cake | op 15 November 2012

11 Reacties

  1. Deze bosbessencake is lekker! Maak het zeker nog een keer. Alleen middenin was het lager dan aan de buitenkant, maar de smaak was perfect…

    Lilian op 17 September 2011

  2. Hoi Lilan, Dat kan een aantal oorzaken hebben. Als je de oven opent tijdens het bakken, te veel bakpoeder gebruikt of als de cake nog niet helemaal gaar is, kan hij in het midden wat inzakken. Gelukkig dat hij wel lekket was! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 September 2011

  3. Oeps! Inderdaad iets teveel bakpoeder. Dacht dat het geen kwaad kon als ik er iets meer in gooide, wel dus… Maar nu weet ik het :) Bedankt voor de info!

    Lilian op 18 September 2011

  4. Oei! In het recept zelf wordt bakpoeder niet meer genoemd, wij zijn dat dus spontaan vergeten! Hij staat nu in de oven maar het zal wel niet veel worden zo haha.

    Ingrid op 22 September 2011

  5. Ingrid, je hebt helemaal gelijk, sorry! Ik ga het meteen aanpassen.

    Lisa op 22 September 2011

  6. Nou, de eerste poging was inderdaad niet gerezen maar wel zó overheerlijk dat ik op de fiets naar de super ben gegaan voor nieuwe bosbessen en ‘m gewoon nog eens gemaakt heb! Ditmaal in één keer goed en wederom fantastisch :)

    Ingrid op 22 September 2011

  7. Haha, wat goed! Ik ben blij dat de cake lekker was. Nogmaals sorry voor het foutje in het recept. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 23 September 2011

  8. hoi ik heb een vraag , mijn oven is electro, als ik die cake maak moet ik de temperatuur op 180 c instellen, maar op welke vakje van de oven? en tweeede vraag is mijn oven welke funcite knoop moet ik instellen alleen onder temperatuur of onder en boven tegelij , ? dank u well

    marjan op 8 August 2012

  9. Hoi Marjan, gewoon in het midden van de oven en dan onder- en bovenwarmte. Succes ermee! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 August 2012

  10. lisa, bedank voor je antwoord, ik wil die cake in de springvorm van 23-25 cm maken, moet ik de ingrienten van de cake en van de kruimellaag , hoevellehied keer 2 doen?

    marjan op 9 August 2012

  11. Hoi Marjan, ja, dan zou ik de hoeveelheden inderdaad verdubbelen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 August 2012

Reactie achterlaten