Home Page › Toetjes › Fruit ›
Aardbeientaart
Een krokante bodem, vanillevulling en een bovenlaag van verse aardbeien. Perfect in zijn eenvoud.
De bodem en de vulling van deze taart komen uit Dorie Greenspan’s Baking, from my home to yours. Ik heb gepasteuriseerd eigeel gebruikt, omdat de eieren niet lang genoeg verhit worden om veilig te zijn (vrij te zijn van salmonella). Je kunt in plaats van deze vanillepudding ook een custardpudding maken en hier de taart mee vullen. Of gebruik dit recept voor een heerlijke roomkaasvulling.
De bodem van deze taart is lekker simpel. Je hoeft niks uit te rollen, je hoeft het alleen maar in een beboterde taartvorm te duwen. Door het deeg in de keukenmachine te maken, krijg je een perfecte, kruimelige bodem. Je zou ook een bodem kunnen maken van koekkruimels, zoals in dit recept.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 180 gram bloem
- 60 gram poedersuiker
- 130 gram, koud roomboter
- 1/4 theelepel zout
- 1 groot eigeel
Voor de vulling
- 500 ml volle melk
- 6 grote eigelen
- 80 gram kristalsuiker
- 35 gram maïzena
- 2 theelepels vanille extract
- 50 gram roomboter
Voor de bovenlaag
- 350 gram verse aardbeien
Bereidingswijze & foto's
-
Stop de bloem, de poedersuiker en het zout in een keukenmachine. Pulse een paar keer om het geheel te mengen.
-
Snij de koude boter in blokjes en strooi over de bloem. Pulse weer een paar keer totdat je mengsel op broodkruim lijkt (met een paar grotere stukken en wat fijn poeder).
-
Klop het eigeel los en voeg telkens een klein beetje toe aan het bloemmengsel. Pulse na elke keer. Pulse dan wat langer totdat het deeg samen komt.
-
Vet de vorm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Druk het deeg in de vorm met je handen. Zet het deeg dan 30 minuten in de vriezer om hard te worden. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak ondertussen de vanillecrème.
-
Stop de melk in een klein kookpannetje en breng aan de kook. Klop ondertussen in een middelgrote kookpan (die niet op het vuur staat) de eigelen los met de suiker en de maïzena totdat je een dik mengsel hebt.
-
Blijf kloppen en voeg een juslepel hete melk toe aan de eigelen. Klop goed door elkaar. De hete melk langzaam toevoegen voorkomt dat het mengsel gaat schiften. Voeg nog twee juslepels om de beurt toe terwijl je goed klopt. Voeg de rest van de melk in een langzaam stroompje toe terwijl je goed blijft kloppen.
-
Zet het mengsel op het vuur en breng aan de kook terwijl je steeds blijft kloppen. Laat 1 – 2 minuten koken (terwijl je klopt) en haal de pan dan van het vuur. Het mengsel moet wat ingedikt zijn. Voeg het vanille-extract toe en klop door elkaar. Laat het mengsel 5 minuten staan.
-
Snij de boter in blokjes en voeg telkens een paar toe aan de vanillecrème. Klop om de boter op te laten lossen en totdat je een glad en glanzend mengsel hebt. Stop het mengsel in een bak en laat verder afkoelen terwijl je af en toe klopt. Doe de deksel erop en zet in de koelkast.
-
Haal de taartvorm uit de vriezer en duw er aluminiumfolie op. Bak de taart nu 15 minuten met de folie, haal de folie er dan af en bak nog eens 5 minuten of totdat de korst goudbruin is. Haal uit de oven en laat de bodem in de taartvorm helemaal afkoelen. Leg een stuk bakpapier of een kartonnen taartbodem onder de bodem voordat je hem vult (dat maakt het makkelijker om straks te snijden).
-
Was de aardbeien, droog ze af en haal de kroontjes eraf. Halveer elke aardbei.
-
Klop de vanillecrème nog eens goed door en schep, als de bodem afgekoeld is, in de taartbodem. Verdeel evenredig over de bodem.
-
Leg de aardbeien op de vanillecrème. Begin met de buitenkant (of helemaal in het midden) en leg de aardbeien schuin op elkaar totdat de hele taart bedekt is. Bewaar de taart in de koelkast.
14 Reacties
• anne op 18 May 2011 ∞
• Lisa op 25 May 2011 ∞
• Bianca op 19 May 2012 ∞
• Gazelle op 17 June 2012 ∞
• Roos op 1 July 2012 ∞
• Marja op 1 August 2012 ∞
• Lisa op 1 August 2012 ∞
• Marja op 1 August 2012 ∞
• Meike op 6 September 2012 ∞
• Lisa op 6 September 2012 ∞
• Dymph op 31 January 2013 ∞
• Lisa op 31 January 2013 ∞
• asmae op 30 March 2013 ∞
• René op 29 April 2013 ∞