Home Page › Brunch ›
Olijfoliebrood
Een brood naar een recept van de Bourke Street Bakery.
Dit is het eerste recept dat ik geprobeerd heb uit The Bourke Street Bakery en het was een groot succes! Het is een basisbrood dat gemaakt wordt met een ‘ferment’ of een voordeeg. Een mengsel van o.a. bloem en gist dat je een dag van tevoren moet maken. Het voordeeg kun je 2 – 3 dagen bewaren in de koelkast, daarna kun je het niet meer gebruiken. Je kunt het echter ook invriezen en een dag voordat je het wil gaan gebruiken weer ontdooien. Het deeg is vrij plakkerig, vandaar dat aangeraden wordt om een elektrische mixer te gebruiken. Het kan echter ook met de hand.
Probeer ook eens wortelbrood met walnoten, knoflooknaan of pain de campagne.
Ingrediënten
Voor het ferment (180 gram)
- 100 gram wit broodmeel
- 2,5 gram zeezout
- 3/4 theelepel extra vierge olijfolie
- 1/2 theelepel melk
- 70 ml water
- 2 gram verse gist
Voor het brood
- 600 gram wit broodmeel
- 13 gram verse gist
- 400 ml water
- 20 ml extra vierge olijfolie
- 20 ml melk
- 15 gram zeezout
Bereidingswijze & foto's
-
Maak een dag voordat je het brood wil maken het ferment. Als je het brood met de hand maakt, meng dan alles in een kom en roer met een houten lepel voor ongeveer 5 minuten. Als je met een elektrische mixer werkt kun je alle ingrediënten in een kom stoppen en op een lage stand 2 minuten mixen. Zet de mixer dan op een hoge stand en mix nog 5 minuten of totdat het deeg soepel en elastisch is. Smeer een plastic container in met olijfolie en leg het deeg erin. Doe een deksel (of plastic folie) erop en laat in de koelkast staan totdat je het wil gaan gebruiken (minimaal 1 dag, maximaal 3 dagen).
-
Het brood maken. Met de hand: meng de bloem en de gist in een grote kom en voeg het water toe. Roer met een lepel totdat je een samenhangend mengsel hebt. Laat het deeg 10 minuten rusten. Voeg de olie, melk en het zout toe en meng goed door elkaar. Bestuif een werkblad met bloem en leg het deeg erop. Kneed het deeg voor 10 minuten. Laat het deeg 10 minuten rusten en voeg dan het ferment toe. Kneed opnieuw voor 10 minuten. Met een elektrische mixer: Meng alle ingrediënten, behalve het ferment, in een kom. Gebruik de deeghaak en meng voor 2 minuten op een langzame snelheid. Zet de snelheid op hoof en mix voor 5 minuten. Trek het ferment in stukken en verdeel het over het deeg. Mix op een langzame snelheid voor 1 minuut en mix dan nog eens 5 minuten op hoge snelheid, eventueel langer. Het deeg moet van de randen van de kom af komen en een zijdeachtige textuur hebben.
-
Smeer een kom in met olijfolie en leg het deeg erin. Bedek de kom met plastic folie en zet op een warme plaats. Het deeg moet nu 1,5 uur rijzen, maar je moet het 2 keer vouwen tijdens het rijzen.
-
Na 30 minuten: haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Leg het in een rechthoek voor je neer. Leg de linkerflap naar het midden en leg de rechterflap eroverheen. Vouw nu de onderkant naar het midden en vervolgens de bovenkant. Nu vouw je de zijkant over het deeg heen. Op deze manier creëer je lagen in je deeg. Leg het deeg terug in de kom en bedek weer met plastic. Laat nog eens 30 minuten rijzen en herhaal het vouwen. Laat dan nog eens 30 minuten rijzen.
-
Bestuif een werkblad met bloem en leg het deeg erop. Duw het deeg in een vierkant blok van ongeveer 20 cm. Gebruik een mes om het deeg te halveren en snij het brood vervolgens in twee ovalen (of ronde) vormen. Als je van plan bent om vaker brood te maken, kun je 180 gram van het brood afsnijden (de stukken die je toch over gaat houden als je het brood in een ovaal snijdt) en apart zetten. Dit deeg kan je gebruiken als ferment voor je volgende deeg. Bewaar het 2 – 3 dagen in de koelkast of stop het in de vriezer en ontdooi het een dag voordat je het wil gaan gebruiken.
-
Leg de broden op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Bestuif met wat bloem en laat op een warme plek ongeveer 40 minuten rijzen (of totdat het brood met tweederde gerezen is). Het deeg moet er luchtig uitzien. Maak wat inkepingen in het brood met een scherp mes.
-
Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je oven goed heet is voordat je de broden erin zet. Zet de broden in de oven, bestuif de oven met wat water en bak de broden voor 20 minuten. Draai de broden dan om en bak voor nog eens 10 minuten. Let op dat de broden niet verbranden. Klop op de onderkant van het brood, het moet een hol geluid maken. In totaal moet het bakken niet langer dan 40 minuten duren. Bij mij was de oven zo heet dat de broden na 15 minuten al gaar waren, dus let goed op tijdens het bakken.
Er zijn nog geen reacties.