Home Page › Toetjes › Fruit ›
Tropische roomkaastaart
Een heerlijke cheesecake met mango en passievruchten.
De mangoweek hoorde eigenlijk precies een week te duren, maar deze roomkaastaart is de klapper om mee af te sluiten. Hij ontstond eigenlijk door mijn voorliefde voor het kopen van bonusartikelen. Als de Philadelphia in de aanbieding is, neem ik altijd een paar pakjes mee, voor het geval dat ik een cheesecake wil maken. Vaak komt het er dan niet van en liggen die pakjes me verwijtend aan te staren in de koelkast. Het is me al een paar keer overkomen dat ze over datum waren, schandalig, ik weet het. Deze cheesecake is dus geboren uit noodzaak. Met een verse mango die in zijn eentje overgebleven was, een aantal passievruchten in de vriezer en een paar pakjes Philadelphia die schreeuwden om aandacht, kon het dus niet anders.
Nou ik dat kwijt ben, over naar de cheesecake zelf. Na het succes van mijn cranberry-cheesecake-experiment, besloot ik het eens met ander fruit te proberen. Ik wilde er graag weer een swirl van vers fruit doorheen doen, maar ook de roomkaas moest smaak hebben. En zie hier het resultaat, het is gelukt! Het is een lekkere cheesecake met een exotische smaak. Weer lekker luchtig en romig en fruitig natuurlijk. Ik heb vier eetlepels passievruchtensap gebruikt, dat is het (gezeefde) sap van 4 – 5 passievruchten. Probeer ook eens roomkaastaart met veenbessen, roomkaastaart met bosbessen of monchoutaart met kersen.
Ingrediënten
Voor de mangopulp
- 1 Nature’s Pride mango
- 2 eetlepels water
- 2 eetlepels kristalsuiker
Voor de bodem
- 200 gram biscuitjes
- 25 gram gedroogde kokosnoot (geraspt)
- 100 gram roomboter
Voor de vulling
- 280 gram zure room
- 740 gram (vier pakjes) roomkaas
- 200 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 4 eetlepels vers passievruchten- sap
Bereidingswijze & foto's
-
Schil de mango, haal de pit eruit en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Stop in een pan met het water en de suiker en roer door elkaar. Breng aan de kook en gebruik een pureestamper om hem fijn te stampen. Ik gebruik bewust geen staafmixer omdat ik stukjes mango wil en geen puree. Kook op laag vuur voor ongeveer 10 minuten terwijl je om de paar minuten roert en weer een keer stampt. Stop het mengsel in een kom, laat even afkoelen en zet 20 minuten in de vriezer (niet langer).
-
Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de randen in. Neem een stuk aluminiumfolie en pak de buitenkant van de vorm ermee in. Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Stop de koekjes en de kokos in een keukenmachine en maal ze fijn. Je kunt ze ook in een plastic zak stoppen en fijn slaan met een deegroller. Smelt de boter en meng door het koekmengsel heen. Druk de gemalen koekjes op de bodem van de taartvorm. Verdeel gelijkmatig over de bodem met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast.
-
Schep de Philadelphia in een kom. Voeg de zure room toe en klop met een mixer door elkaar. Voeg de suiker toe en klop door elkaar. Meng nu het passievruchtensap erdoorheen. Voeg de eieren toe en mix tot een romig mengsel.
-
Haal de pulp uit de vriezer.
-
Schep de helft van het roomkaasmengsel op de koekbodem en verdeel met een lepel. Schep er dan wat mangopulp overheen (niet door elkaar roeren!). Pak nu een satéprikker en steek hem in de roomkaas (oppassen dat je niet door de bodem prikt!). Trek de prikker van links naar rechts door het mango – en roomkaasmengsel. Je krijgt nu een gemarmerd effect. Pas op dat je maar 1 keer op en neer gaat, anders mengt het te veel en krijg je geen marmereffect meer. De mangopulp hoort vrij dik te zijn.
-
Schep de rest van het roomkaasmengsel over de mangopulp en schep daar weer mangopulp overheen. Herhaal het marmeren met een prikker. Strijk de bovenkant glad.
-
Zet de taart voor ongeveer 50 – 55 minuten in de oven. De bovenkant moet droog zijn en hij moet nog een klein beetje bewegen als je hem voorzichtig heen en weer beweegt. De randen moeten licht goudbruin kleuren. Laat afkoelen en zet minstens 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast. Snij dan in stukken.
1 reactie
• Ivo op 13 October 2012 ∞