Home Page › Toetjes › Fruit ›
Oosterse roomkaastaart met sinaasappels
Een heerlijke cheesecake met yoghurt, honing en pistaches.
Ik was laatst op zoek naar een afsluiter voor een Oosters etentje, toen ik dit recept vond op internet. Toen ik het wilde printen, zag ik dat er stond dat het uit het boek kwam van Diana Henry. Laat ik dat boek nou gewoon in de kast hebben staan! Printen was dus niet meer nodig.
Deze taart is erg lekker en fris. Het heet wel roomkaastaart, maar er zit geen roomkaas in, alleen Griekse yoghurt en crème fraîche. Daarbij maak je plakjes sinaasappel in een honingsiroop met kardemom. Het is belangrijk om deze taart genoeg tijd te geven in de koelkast, zodat hij goed op kan stijven. Je hoeft hem niet te bakken, dus wat dat betreft is het vergelijkbaar met een Monchoutaart. Aan het eind strooi je er gehakte pistachenoten overheen, en omdat ik nog een granaatappel had liggen, heb ik die er ook nog overheen gestrooid. Het zag er prachtig uit en de kleuren zijn perfect voor kerst.
Probeer ook eens roomkaastaart met Baileys en witte chocola, citroentaart of Monchoutaart met kersen.
Dashing through the snow
In a one horse open sleigh
O’er the fields we go
Laughing all the way…
Ingrediënten
Voor de bodem
- 150 gram kaneelkoekjes
- 55 gram amandelen
- 75 gram roomboter
Voor de vulling
- 500 gram Griekse yoghurt
- 500 ml crème fraîche
- 120 ml oranjebloesem- honing
- 2 theelepels oranjebloesem- water
- 1 sinaasappel
- 4 blaadjes gelatine
Voor de sinaasappels
- 175 ml sinaasappelsap
- 1 citroen
- 100 ml water
- 120 ml heldere honing
- 8 kardemompeulen
- 4 sinaasappels
Om te serveren
- 60 gram pistaches
- 1/2 granaatappel
- Eventueel poedersuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Rooster de amandelen in een pan zonder boter of olie totdat ze bruin beginnen te worden, haal de pan van het vuur. Stop de biscuitjes en noten samen in een zak en sla ze met een deegroller in stukjes. Smelt de boter en roer door het biscuitjesmengsel.
-
Vet een springvorm van 22 cm in met boter en schep het biscuitjesmengsel erin. Verdeel evenredig over de bodem. Zet de bodem in de koelkast.
-
Leg de gelatineblaadjes in koud water. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Meng de yoghurt, crème fraîche, honing, oranjebloesemwater en het raspsel van de sinaasappel in een kom.
-
Stop het sap van de sinaasappel in een pannetje. Zet op laag vuur en laat warm worden (niet heet). Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan het sap. Klop met een garde door elkaar en giet het warme sinaasappelmengsel bij het yoghurtmengsel. Klop door elkaar.
-
Schep de vulling over de biscuitbodem en verdeel het mengsel met een spatel gelijkmatig over de bodem. Zet de vorm in de koelkast en laat minstens 5 uur (een hele nacht is nog beter) in de koelkast.
-
Pers het sap van de citroen uit. Haal de zwarte zaadjes uit de kardemompeulen en maal ze fijn in een vijzel. Verwarm het sinaasappelsap in een pannetje met het citroensap, het water, de honing en de gemalen kardemompeulen. Roer af en toe. Breng het mengsel aan de kook en laat 5 – 8 minuten koken of totdat het mengsel een siroopachtige consistentie heeft. Laat afkoelen.
-
Snij de boven- en onderkant van de sinaasappels af. Zet ze op een snijplank en snij met een scherp mes de schil eraf. Snij vervolgens het vruchtvlees in plakjes (haal eventuele pitjes eruit). Leg in een ondiepe schaal. Giet de afgekoelde siroop eroverheen.
-
Haal een mes langs de randen van de taart en haal hem uit de vorm. Rooster de pistaches kort in een pan zonder boter of olie en hak in stukjes. Bestrooi de taart met de pistaches en de granaatappel (sla met een houten lepel op de achterkant zodat de zaadjes naar beneden vallen). Bestrooi met poedersuiker en serveer met de sinaasappels.
2 Reacties
• Caroline Brouwer op 15 December 2011 ∞
• Lisa op 15 December 2011 ∞