Home Page › Zoetigheid › Taart ›
Koffietaart met walnoten
Twee cakebodems op elkaar gestapeld, gevuld met mascarpone.
Deze taart kun je vrij snel maken en hij is hartstikke lekker! Gebruik bij voorkeur espressopoeder voor de koffie in dit recept. Je kunt hem het beste even in de koelkast laten staan voordat je hem gaat serveren, dat maakt het snijden makkelijker.
Probeer ook eens klassieke Victoria sponge cake, chocoladetaart met mokka of worteltaart met geroosterde walnoten.
Ingrediënten
- 175 gram roomboter
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 3 eieren
- 1 eetlepel bakpoeder
- 125 gram walnoten
- 1 eetlepel koffiepoeder
- 1 eetlepel zure room
Voor de vulling
- 1 eetlepel koffiepoeder
- 250 gram mascarpone
- 30 gram roomboter
- 250 gram poedersuiker
- 1 eetlepel cacaopoeder
Bereidingswijze & foto's
-
Laat de boter en de eieren op kamertemperatuur komen. Meng het koffiepoeder voor de taart met 2 eetlepels kokend water. Roer door elkaar en zet apart. Rooster de walnoten in een pan zonder boter of olie en hak ze dan fijn.
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee taartvormen van 20 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.
-
Stop de boter met de basterdsuiker in een kom en klop met een elektrische mixer tot een bleek en luchtig mengsel. Breek de eieren en voeg ze een voor een toe. Klop na toevoeging van elk ei.
-
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Voeg de gehakte walnoten toe en roer door elkaar.
-
Schep het bloemmengsel door het botermengsel. Voeg de afgekoelde koffie en de zure room toe en roer totdat het gemengd is (stop dan meteen met roeren).
-
Verdeel het beslag over de vormen en bak de bodems 25 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn en een prikker schoon uit de bodems komt. Laat ze 5 minuten afkoelen, draai ze vervolgens om op een rooster en laat helemaal afkoelen. Pel het bakpapier van de onderkant af.
-
Los het koffiepoeder voor de vulling op in 2 eetlepels kokend water. Laat afkoelen. Zeef de poedersuiker voor de vulling. Stop in een kom met de mascarpone, boter en de afgekoelde koffie (als de koffie te heet is, kan het mengsel gaan schiften). Klop met een elektrische mixer tot een romig geheel. Proef het even en kijk of je eventueel nog wat koffie wilt toevoegen.
-
Leg een afgekoelde cakebodem op een taartbord. Besmeer met de helft van de vulling, maar laat de randen vrij. Leg de andere bodem op de vulling en duw zachtjes aan (zodat de vulling ook bij de randen komt). Besmeer de bovenkant van de taart met de rest van de vulling. Stop het cacaopoeder in een zeefje en bestrooi de bovenkant met de cacao. Bewaar de taart in de koelkast.
2 Reacties
• Caroline Brouwer op 21 February 2012 ∞
• Lisa op 25 February 2012 ∞