Worteltaart met geroosterde walnoten

Een heerlijk recept voor worteltaart!

Je kunt de walnootolie in dit recept vervangen door zonnebloemolie. De geroosterde walnoten geven het geheel een heerlijke smaak, sla het roosteren dus zeker niet over. Kijk eens bij dit recept voor worteltaart voor een simpelere versie. Probeer ook eens wortelmuffins, of Engelse fruitcake.

carrot cake worteltaart
Worteltaart met geroosterde walnoten
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 taart van 24 cm

Ingrediënten

  • 220 gram bloem
  • 220 gram rietsuiker
  • 4 eieren
  • 250 ml walnootolie
  • 345 gram geraspte wortel
  • 100 gram gemalen kokosnoot
  • 80 gram walnoten
  • 70 gram blanke rozijnen
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout

Voor de garnering

  • 500 gram poedersuiker
  • 80 gram roomboter
  • 80 gram roomkaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram marsepein
  • Oranje en groene voedings-kleurstof

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.

  2. Vet een springvorm van 24 cm in en beleg de onderkant met bakpapier.

  3. Was de rozijnen. Snij de walnoten in stukjes en rooster ze in een pan zonder boter of olie totdat ze bruin beginnen te worden. Carrot Cake - 003

  4. Meng de bloem met het bakpoeder, de kaneel en het zout.

  5. Meng de geraspte wortels met de geroosterde walnoten, geraspte kokosnoot en de rozijnen. Carrot Cake - 005

  6. Gebruik een mixer om de olie met de rietsuiker te mengen. Klop 2 minuten tot een glad oliemengsel.

  7. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na de toevoeging van elk ei. Carrot Cake - 009 Carrot Cake - 013

  8. Spatel het bloemmengsel door het eiermengsel. Roer niet te lang, maar wel tot alles gemengd is.

  9. Voeg het wortelmengsel toe en spatel door het beslag. Carrot Cake - 018

  10. Schep het beslag in de taartvorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak de taart 1 uur of totdat een prikker schoon weer uit de taart komt. Laat even afkoelen in de vorm en haal de vorm dan los. Draai de cake om op een rooster en laat volledig afkoelen. Carrot Cake - 020 Carrot Cake - 025

  11. Zeef de poedersuiker. Meng met een mixer de roomkaas en boter tot een romig geheel. Klop de helft van de poedersuiker en het citroensap erdoor. Voeg de rest van de poedersuiker toe en klop tot een romig geheel. roomkaasglazuur

  12. Stop de walnoten in een stevige plastic zak en sla ze met een deegroller in stukjes. Stop ze in een bakpan zonder boter of olie en rooster ze totdat ze bruin beginnen te zien.

  13. Gebruik driekwart van de marsepein voor het oranje deel van de wortels. Kneed het door elkaar en vorm er wortels van. Gebruik het andere deel van de marsepein voor het groene deel. Vorm in kleine steeltjes en plak ze vast aan het oranje deel. Gebruik eventueel een druppel water. Carrot Cake - 044 Carrot Cake - 045

  14. Bedek de taart met het roomkaasglazuur. Duw de geroosterde walnoten tegen de zijkanten van de taart aan. Leg de marsepeinen wortels bovenop de taart. Carrot Cake - 039 Carrot Cake - 040

Carrot Cake - 058

9 Reacties

  1. Ook deze is toppie!

    Antoinette de Waal op 15 January 2011

  2. Hartstikke leuk om te horen, Antoinette! Bedankt voor je reactie.

    Lisa op 16 January 2011

  3. Hartstikke lekkere taart!

    Erica op 5 October 2011

  4. Leuk om te horen, bedankt Erica! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 October 2011

  5. Heb mijn eigen versie van je recept gemaakt; zonder kokos en rozijnen; enorm lekker!!! De topping leek eerst niet goed te komen omdat mascarpone en roomboter in de schift gingen (wel beide kamertemperatuur) maar na nog een rondje mixen kwam het goed! Heb de familie verrast en kreeg net al telefoontje van mijn zus die vroeg of er nog wat over is.. :-) Bedankt voor het plaatsen van dit super recept!

    nicole op 7 October 2012

  6. Wat leuk dat je er een eigen versie van gemaakt hebt, Nicole. Dat maakt het alleen maar leuker! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 7 October 2012

  7. Hallo,

    Ik wil deze taart een avond van te voren maken en de taart pas de volgende dag opdienen, word de taart dan niet droog? Ik neem aan dat ik de taart dan verpakt buiten de koelkast moet bewaren en de volgende dag pas besmeren met de topping en dan de koelkast in?

    Alvast bedankt

    Lisa op 24 October 2012

  8. En kan ik als roomkaas monchou gebruiken, dat heb ik nog liggen in de koelkast?

    Lisa op 24 October 2012

  9. Hoi Lisa, je kunt de taart eerder maken. Pak de cake dan in met plastic folie zodra hij gebakken en helemaal afgekoeld is. De volgende dag zou ik de taart dan vullen en besmeren met de topping en dan inderdaad de koelkast in. Voor de roomkaas kun je goed Monchou gebruiken hoor.
    Veel succes ermee!

    Lisa op 25 October 2012

Reactie achterlaten