Appelkruimelmuffins met custard

Muffins met appels en rozijnen.

De bovenkant van deze muffins wordt bedekt met een kruimellaag. De appels en de rozijnen worden eerst apart gebakken met bruine basterdsuiker om ze lekker zacht te maken. Dit recept is voor 12 muffins.

Kijk ook eens bij kaneelmuffins, muffins met zomerfruit of appelmoesmuffins.

appel appelkruimelmuffins appelrozijnenmuffins custardmuffins kruimellaag rozijnenmuffins
Appelkruimelmuffins met custard
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 muffins

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 2 appels
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 250 gram bloem
  • 50 gram custardpoeder
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 175 ml karnemelk

Voor de kruimellaag

  • 50 gram bloem
  • 40 gram roomboter
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 200°C

  1. Vul een muffinvorm met papieren bakjes of vet de vorm in.

  2. Schil de appels en snijd in stukjes.

  3. Was de rozijnen. 3378567391_8d3d771edf

  4. Smelt 50 gram boter in een braadpan. Voeg de appelstukjes toe en laat 10 minuten sudderen.

  5. Voeg de rozijnen toe. Roer door elkaar.

  6. Voeg de basterdsuiker en de kaneel toe. Laat 2 minuten warm worden, haal daarna de pan van het vuur. 3378553609_403a460311

  7. Zeef de bloem in een kom. Voeg de custardpoeder en het bakpoeder toe. Roer goed door elkaar.

  8. Smelt de overige 75 gram boter in de magnetron. Schenk dit in een kom. Voeg de eieren en de karnemelk toe en klop goed door elkaar met een garde.

  9. Schenk het eiermengsel bij het bloemmengsel en spatel door elkaar. Roer niet te lang, maar zorg wel dat alles gemengd is. Schep vervolgens het appelmengsel door het beslag heen. 3378576045_5102ce9bf3

  10. Schep het beslag met een lepel in de muffinvorm. 3379387354_5d9fab9c2f

  11. Snijd de boter voor de kruimellaag in blokjes. Meng met de basterdsuiker en de boter, maak er met je vingers kruimels van. Strooi op elke muffin een lepel van het kruimelmengsel.

  12. Bak de muffins voor 20 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is.

3379389864_9e03dfab68

10 Reacties

  1. Heel veel positieve reacties gekregen op de heerlijke appelkruimelmuffins met custard. Bedankt voor dit lekkere recept. Groetjes Helen

    Helen op 13 June 2011

  2. Hartstikke leuk om te horen, Helen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 June 2011

  3. Beste Lisa, ik heb nog 2 vraagjes over dit (heerlijke) recept. Wanneer moet je precies de basterdsuiker erbij doen (die staat nu bij stap 6 en bij stap 7 vermeld). En wanneer doe je het appel/rozijnmengsel bij je deeg? Moet het dan eerst afgekoeld zijn? Groetjes, Esther

    Esther op 7 October 2011

  4. Ha Esther, bedankt voor je reactie. Ik heb het recept aangepast en hoop dat het nu duidelijk is! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 7 October 2011

  5. Hoi Lisa,

    Kan ik de kruimellaag ook weglaten?

    Mvg, Eva

    Eva op 23 February 2012

  6. Hoi Eva, ja hoor, geen probleem. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 February 2012

  7. Hoi Lisa,

    Ik had er zo veel zin in, dat ik ze nog voor je reactie heb gebakken. Ze zijn zonder kruimellaag ook heerlijk, hoewel ze de tweede dag nog iets lekkerder zijn (dan is de bovenkant wat knapperiger geworden)! Bedankt voor je reactie en je goddelijke recept!

    Groetjes, Eva

    Eva op 25 February 2012

  8. Beste Lisa, Ik wil deze muffins maken als traktatie op werk voor mijn verjaardag. Ik heb dit weekend echter vrij weinig tijd. Cupcakes kan je goed invriezen, denk je dat dat bij deze muffins ook kan? Of gaat er dan heel veel kwaliteit verloren? Groetjes, Eva

    Eva op 5 December 2012

  9. Hoi Eva, Ik denk dat het wel moet kunnen. Ik heb eerder wel chocoladecakejes en vanillecakejes ingevroren. Het kan wel zijn dat ze wat nattig worden door de appelstukjes. Als ik twijfel, maak ik meestal de helft en probeer ik het gewoon. Ik weet niet of je daar nog tijd voor hebt? Veel groeten en alvast een fijne verjaardag! Lisa

    Lisa op 5 December 2012

  10. Hallo!

    Ik heb dit net gemaakt…moet nog 4 minuten in de oven. Mijn Canadese moeder heeft een fool-proof recept voor deze muffins. Toch erop gewaagd om nu eens dit recept te maken. Waar ik tegen aan loop. Mijn muffin blik bevat 12 cups. Ik heb deze keer paper cups gebruikt. Ik vind dat er erg veel beslag is en de cups zitten mokje vol. Toen moest de kruimel er nog op. Tips?

    Op je foto zie ik dat de paper cups boven het randje van de muffin blik komen. Is dit een andere maat cup?

    Groetjes, Lydia

    Lydia op 20 February 2013

Reactie achterlaten