Home Page › Zoetigheid › Koekjes ›
Sprits
Deze traditionele koekjes zijn simpel om te maken.
Volgens Wikipedia worden er al sinds de zestiende eeuw spritskoekjes gebakken in Nederland. Het zijn van oorsprong Duitse koekjes die je op de bakplaat spuit en vervolgens in stukken breekt. Ik vond het leuker om ze meteen in losse koekjes te verdelen. Je kunt ze vervolgens ook nog dippen in chocola.
Probeer ook eens gestreepte vanille- en chocoladekoekjes, jamkoekjes of stroopkoeken.
Ingrediënten
- 170 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 130 gram roomboter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 klein ei
- snufje zout
- Optioneel chocola
Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 170°C. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom.
-
Stop de boter met de suiker in een kom. Klop met een elektrische mixer tot een romig mengsel (1 – 2 minuten).
-
Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop opnieuw.
-
Voeg het bloemmengsel toe en schep door elkaar totdat je een samenhangend mengsel hebt.
-
Stop het mengsel in een spuitzak.
-
Beleg een bakplaat met bakpapier. Spuit de koekjes op de bakplaat.
-
Bak de koekjes 12 – 15 minuten in de oven of totdat de randen lichtbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat 2 minuten afkoelen. Leg de koekjes vervolgens met bakpapier en al op een rooster. Laat helemaal afkoelen.
-
Deze stap is optioneel. Smelt 100 gram chocola en dip de helft van de koekjes er in. Leg ze op een stuk bakpapier en zet in de koelkast om hard te worden.
5 Reacties
• charlotte op 21 November 2011 ∞
• Lisa op 21 November 2011 ∞
• Esther op 22 November 2011 ∞
• Lisa op 22 November 2011 ∞
• charlotte op 8 December 2011 ∞