Home Page › Wereld › Groot-Brittannië & Ierland ›
Ultieme gemberkoek
Een lekkere koek met gekonfijte gember.
Het is ondertussen twee jaar geleden dat wij Sarah Nelsons’ gingerbread aten in Grasmere in de Lake District in Engeland. Dat waren zulke heerlijke koeken, dat ik er nog steeds af en toe zin in heb. Je kunt ze bestellen, maar ik kan me niet voorstellen dat ze dan nog net zo lekker zijn. Aangezien een tripje naar de Lake District er ook op korte termijn niet in zit, was er dus maar één oplossing: eindelijk eens Jamie Oliver’s ultieme gemberkoek proberen, die hij bedacht heeft nadat hij het gingerbread in Grasmere op had. Het resultaat mag er zijn: erg lekkere gemberkoeken! Ze halen het uiteraard niet bij de versie uit Grasmere, maar lekker zijn ze wel.
Voor deze koek heb je 400 gram shortbread (zandgebak) nodig. Ik heb zelfgemaakt zandgebak gebruikt, ook een recept van Jamie Oliver. Dat recept is precies genoeg voor deze koeken. Ik had overigens geen rietsuiker in huis, dus ik heb een mengsel gemaakt van lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker. Jamie geeft aan dat je een bakblik van 20 bij 35 cm moet gebruiken, die van mij was iets groter, maar mijn koeken zijn dikker dan degene die hij op de foto heeft staan. Dus de volgende keer zou ik nog een groter bakblik proberen. Ook is dit recept volgens Jamie genoeg voor 8 – 10 stukken, ik zou ze zelf een stuk kleiner snijden (in 20 stukken bijvoorbeeld).
Probeer ook eens dit koekhuisje, de ultieme gemberkoekjes of bara brith.
Ingrediënten
- 400 gram shortbread
- 170 gram ruwe rietsuiker
- 3 theelepels gemalen gemberpoeder
- 40 gram gemengde citrus- schilletjes
- 40 gram gekonfijte gember
- 70 gram bloem
- een snufje bakpoeder
- 40 gram golden syrup
- 40 gram black treacle
- 70 gram ongezouten roomboter
Bereidingswijze & foto's
-
Als je het recept voor het zandgebak hebt gemaakt, laat het dan eerst helemaal afkoelen. Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de onderkant van een bakblik van 20 bij 35 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.
-
Stop het zandgebak met de rietsuiker en 2 theelepels van de gemalen gember in een keukenmachine en maal tot kruimels. Weeg 100 gram van dit mengsel af en zet apart.
-
Stop de rest van het gemberpoeder bij de overige kruimels die nog in de keukenmachine zitten.
-
Hak de citrusschilletjes en de gekonfijte gember in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de keukenmachine. Voeg daar nu ook de bloem en het bakpoeder aan toe en druk een paar keer op de pulsknop totdat alles goed gemengd is.
-
Stop de golden syrup, black treacle en de boter in een flinke pan (de kruimels moeten er dadelijk bij passen). Laat smelten, roer door elkaar en haal de pan van het vuur.
-
Voeg de inhoud van de keukenmachine toe aan het botermengsel en roer met een houten lepel door elkaar totdat alles goed gemengd is. Schep het mengsel in het bakblik. Verspreid het over de bodem en duw met je handen of een spatel heel goed aan, totdat je een vlakke bodem hebt die overal even dik is.
-
Zet de koek in de oven en bak 10 minuten.
-
Bestrooi de koek meteen als hij uit de oven komt met de overige 100 gram koekkruimels. Druk ze goed aan met een spatel. Snij de koek in stukken als hij nog heet is (dit is een stuk makkelijker) en laat nu helemaal afkoelen in het blik.
Er zijn nog geen reacties.