Home Page › Toetjes › Fruit ›
Citroenrepen
Lekkere, frisse repen met citroen!
Deze repen wilde ik al een hele tijd proberen. Het is een heerlijke combinatie! Een koekbodem met een laag citroengelei eroverheen. Tijdens het bakken gaan de lagen in elkaar op en krijg je een ultieme citroenkoek. Het recept is gebaseerd op dit recept. Ik heb een paar dingen aangepast, zo heb ik het recept gehalveerd, citroenrasp aan de bodem toegevoegd en het sap van anderhalve citroen gebruikt. Wij zijn dol op citroen, dus dat ging prima. Wil je ze wat minder intens? Gebruik dan het sap van 1 citroen. Gebruik een bakvorm van ongeveer 10 bij 15 cm.
Probeer ook eens citroentaart, lemon curd of citroenkoekjes.
- Moeilijkheid
- Gemiddeld
- Bereidingstijd
- 30–60 min.
- Aantal
- 8 stuks
Ingrediënten
Voor de bodem
- 115 gram roomboter
- 50 gram kristalsuiker
- 125 gram bloem
- geraspte schil van 1 citroen
- snufje zout
Voor de vulling
- 2 eieren
- 150 gram kristalsuiker
- 15 gram bloem
- sap van 1,5 citroen
- Om te serveren poedersuiker
Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Bereidingswijze & foto's
-
Vet een bakvorm van 10 bij 15 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Meng de bloem, het zout en de suiker voor de bodem in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg samen met de citroenrasp toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Verspreid het deeg over de onderkant van de bakvorm (duw het met je vingers naar de hoeken toe). Verdeel zo gelijk mogelijk. Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant goudbruin ziet (de bodem is nog zacht, dat is normaal).
-
Zeef ondertussen de bloem voor de vulling in een kom en meng met de eieren, de suiker en het sap van 1 (of anderhalve) citroen. Klop met een garde door elkaar.
-
Giet het citroenmengsel op de gebakken bodem. Zet de vorm terug in de oven en bak nog eens 15 – 20 minuten of totdat de zijkanten goudbruin zijn en de bovenkant droog aanvoelt (hij is nog wel zacht). Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm.
-
Til de koek er dan met het bakpapier eruit en snij in 8 stukken. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Bewaar in de koelkast.
20 Reacties
• Caroline Brouwer op 15 May 2011 ∞
• Kelly op 17 May 2011 ∞
• Annet op 25 May 2011 ∞
• Lisa op 25 May 2011 ∞
• ada op 24 August 2011 ∞
• Lisa op 24 August 2011 ∞
• Hendrika Bolhuis op 16 October 2011 ∞
• Lisa op 16 October 2011 ∞
• Lisanne op 21 January 2012 ∞
• Lisa op 21 January 2012 ∞
• Corrie op 21 January 2012 ∞
• Lisa op 22 January 2012 ∞
• Eveline op 24 February 2012 ∞
• Lisa op 25 February 2012 ∞
• Irene op 31 May 2012 ∞
• Willemijn Bosma op 10 August 2012 ∞
• Erica op 19 August 2012 ∞
• Jantine op 26 November 2012 ∞
• Lisa op 27 November 2012 ∞
• Jane op 25 February 2013 ∞