Citroenrepen

Lekkere, frisse repen met citroen!

Deze repen wilde ik al een hele tijd proberen. Het is een heerlijke combinatie! Een koekbodem met een laag citroengelei eroverheen. Tijdens het bakken gaan de lagen in elkaar op en krijg je een ultieme citroenkoek. Het recept is gebaseerd op dit recept. Ik heb een paar dingen aangepast, zo heb ik het recept gehalveerd, citroenrasp aan de bodem toegevoegd en het sap van anderhalve citroen gebruikt. Wij zijn dol op citroen, dus dat ging prima. Wil je ze wat minder intens? Gebruik dan het sap van 1 citroen. Gebruik een bakvorm van ongeveer 10 bij 15 cm.

Probeer ook eens citroentaart, lemon curd of citroenkoekjes.

citroenrepen lemon bars
Citroenrepen
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
8 stuks

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 115 gram roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 125 gram bloem
  • geraspte schil van 1 citroen
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 2 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 15 gram bloem
  • sap van 1,5 citroen
  • Om te serveren poedersuiker

Alle ingrediënten op kamertemperatuur.

Bereidingswijze & foto's

  1. Vet een bakvorm van 10 bij 15 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Meng de bloem, het zout en de suiker voor de bodem in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg samen met de citroenrasp toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Verspreid het deeg over de onderkant van de bakvorm (duw het met je vingers naar de hoeken toe). Verdeel zo gelijk mogelijk. Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant goudbruin ziet (de bodem is nog zacht, dat is normaal). Lemon bars Lemon bars (6) Lemon bars (10)

  3. Zeef ondertussen de bloem voor de vulling in een kom en meng met de eieren, de suiker en het sap van 1 (of anderhalve) citroen. Klop met een garde door elkaar. Lemon bars (18) Lemon bars (19)

  4. Giet het citroenmengsel op de gebakken bodem. Zet de vorm terug in de oven en bak nog eens 15 – 20 minuten of totdat de zijkanten goudbruin zijn en de bovenkant droog aanvoelt (hij is nog wel zacht). Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm. Lemon bars (20) Lemon bars (25) Lemon bars (26)

  5. Til de koek er dan met het bakpapier eruit en snij in 8 stukken. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Bewaar in de koelkast. Lemon bars (27) Lemon bars (33)

Lemon bars (62)

20 Reacties

  1. Yummy, yummy, ik heb ze ook eens gemaakt. Héérlijk! Ik zou ze zo weer willen maken. groetjes, Caroline

    Caroline Brouwer op 15 May 2011

  2. Lekker: deze stonden al op mijn ‘what to bake-lijstje’!

    Kelly op 17 May 2011

  3. Vorige week gemaakt en wat een succes. Ga ze zeker nog een keer maken. De bodem smaakte een beetje naat boterkoek, dat klopt?

    Annet op 25 May 2011

  4. Hoi Annet, hartstikke leuk om te horen! Echt ook lekker met dit warme weer die frisse citroen! De bodem smaakt inderdaad naar boterkoek. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 May 2011

  5. Hoi Lisa

    Voor de citroenrepen adviseer je een bakvorm van 10 bij 15cm. Is dat niet een beetje klein?

    groetjes ada

    ada op 24 August 2011

  6. Hoi Ada, klopt, het recept is ook voor 8 stuks. Je kunt het recept verdubbelen als je een grotere bakvorm wil gebruiken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 24 August 2011

  7. Hallo Lisa,

    Mijn dochter van 11 heeft de citroenrepen gemaakt. Het ging heel voorspoedig. Het smaakte super, we hebben met z’n allen al zitten brainstormen welke vulling er nog meer lekker mee is. Dus wie weet binnenkort een aanvulling op de citroenrepen.

    Hartelijke groeten, Hendrika en Thirza

    Hendrika Bolhuis op 16 October 2011

  8. Hoi Hendrika en Thirza, hartstikke leuk om te horen! En aanvullingen voor variaties zijn altijd welkom. Ik heb ze ook al een keer gezien met een frambozenlaag, maar dat moet ik nog steeds een keer proberen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 October 2011

  9. Hallo Lisa, Ik wilde dit recept gaan maken, maar ik zie net dat ik nog maar 40gr roomboter in de koelkast heb liggen… Zou ik dit ook met gewone boter kunnen maken? Bedankt voor je antwoord!

    Lisanne op 21 January 2012

  10. Hoi Lisanne, ligt eraan wat je met gewone boter bedoelt. Je zou het kunnen proberen met margarine (Blue Band etc.), maar dan wordt de smaak wel wat anders. Ik zou het in ieder geval niet maken met smeerbare boter (die je op je boterham doet). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 January 2012

  11. Vanmiddag gemaakt en ik zit er nu van te smullen. Besloot je direct even te bedanken voor dit heerlijke recept. Ik vulde met dezelfde hoeveelheid TWEE schaaltjes van 10×15 cm, wel zo leuk, heb ik morgen nog meer te snoepen ;- ) Groetjes en bedankt.

    Corrie op 21 January 2012

  12. Hoi Corrie, wat leuk! Dan waren ze denk ik wat dunner? Heel erg bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 January 2012

  13. Zojuist jullie citroenreep gemaakt en er een soort citroentaartje van gemaakt door hem in een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede te doen. Echt superheerlijk vonden we allevier, ook onze kids van 5 en 7 jaar. We gaan meer van jullie recepten maken! Eveline

    Eveline op 24 February 2012

  14. Hoi Eveline, wat leuk om te horen! Goed om te weten dat hij ook bij kinderen in de smaak valt. En we horen het natuurlijk graag als je nog iets gaat proberen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 February 2012

  15. Wat een heerlijk recept!

    Ik heb hem gemaakt in een ronde springvorm van 18cm doorsnee. Het taartje wordt dan een centimeter of 3 hoog. Ik heb er puntjes van gesneden en ze geserveerd met een bolletje citroen sorbetijs. Een prima desert op een zomerdag!

    De eerste versie heb ik gemaakt in een schaaltje van 10x15cm maar dat was met 5cm hoogte niet hoog genoeg, dat werd nogal een zooitje… :-)

    Irene op 31 May 2012

  16. Dit recept was een groot succes! Wij hebben de bodem met volkorenmeel gemaakt en ipv kristalsuiker hebben wij palmsuiker gebruikt, dus de kleur was iets minder mooi als die op de foto. Maar het smaakte verrukkelijk!

    Willemijn Bosma op 10 August 2012

  17. Bij de huidige temperaturen (het gaat hier vandaag zo’n 36° C worden….) smaken de vingers hartstikke lekker! Kreeg de bodem een beetje moeilijk uit de vorm omdat ik het papier vergeten was maar de smaak was er niet minder om ;-)

    Erica op 19 August 2012

  18. Hallo Lisa,

    Dit recept heb ik eerder gemaakt en was een groot succes. Nu is mij gevraagd of ik het ook voor tweede kerstdag wil maken en nu vroeg ik me af: kun je dit ook invriezen? En zou de variant met eiwitschuim ook ingevroren kunnen worden? Wil namelijk niet de gehele kerst in de keuken staan…

    Groetjes, Jantine

    Jantine op 26 November 2012

  19. Hoi Jantina, ja hoor, je kunt ze invriezen (goed ingepakt). Al zou ik ze niet langer dan een week in de vriezer bewaren, dat kan namelijk wel effect hebben op de smaak. De variant met eiwitschuim kun je niet invriezen. Je zou wel de repen kunnen invriezen en net voor het serveren het af kunnen maken met een laagje eiwitschuim. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 27 November 2012

  20. Mijn hemel dit is het lekkerste wat ik ooit heb gebakken!En het was best simpel om te maken. Vooral de koekbodem is heerlijk met die citroenrasp. Deze ga ik echt vaker maken. Ik heb het trouwens gemaakt in een mini ovenschaaltje van de ikea, ik geloof zo’n 11 bij 11 cm. Dus de laagjes waren wat dikker maar het ging prima.

    Jane op 25 February 2013

Reactie achterlaten