Karamelfudge

Fudge met een karamelsmaak!

Voor de eerste keer fudge maken kan lastig zijn. Het is leuk om te doen op een verloren zondagmiddag, zonder dat je haast hebt of het voor een feestje of iets dergelijks moet maken. Dit basisrecept komt uit ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson en het is het beste recept voor fudge wat ik tot nu toe geprobeerd heb. Ik heb het recept iets aangepast om er een fudge met karamelsmaak van te maken. Karamelfudge maken is iets ingewikkelder dan het maken van vanillefudge . De karamel moet namelijk koken, maar het overige mengsel ook. Als het fudgemengsel te koud is, stolt de karamel en krijg je brokken suiker in je fudge. Zorg dus dat ze allebei ongeveer even heet zijn als je de karamel aan de fudge toevoegt.

De gecondenseerde melk in dit recept is niet de zoete variant. Gecondenseerde melk kun je vinden bij de koffiemelk. Deze fudge is romig. Je hebt er geen suikerthermometer voor nodig (als je er wel een hebt, de fudge is klaar bij 115 C). Als je een druppel fudge in een bak met ijswater (water met ijsklontjes) laat vallen, moet het vorm houden.

Voor een simpel en kan-niet-mislukken recept voor fudge, kijk eens bij chocoladefudge met noten en rozijnen of chocoladefudge met marshmallows.

fudge maken fudge met karamelsmaak karamelfudge
Karamelfudge
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
16 stukjes

Ingrediënten

  • 250 gram kristalsuiker
  • 50 gram boter
  • 100 ml gecondenseerde melk

Bereidingswijze & foto's

  1. Zet een bakje met ijswater klaar.

  2. Stop de helft van de suiker in een pan, verdeel evenredig over de bodem. Zet op een klein pitje en laat de suiker zachtjes smelten. Let erop dat je niet roert, anders krijg je suikerkristallen. Het smelten duurt een paar minuten. Beweeg de pan in een ronddraaiende beweging om alle suiker te laten smelten.

  3. Stop ondertussen de rest van de suiker, de boter en de gecondenseerde melk in een andere pan. Breng zachtjes aan de kook en laat een druppel in het ijswater vallen. Als dat vorm houdt (5 – 10 minuten) is de fudge klaar. dsc_00098

  4. Zorg dat de karamel en de fudge allebei even heet zijn (als ze allebei koken). Giet dan de karamel bij de fudge terwijl je roert met een houten lepel. Wij hebben dit met z’n tweeën gedaan zodat iemand kon roeren terwijl de karamel werd toegevoegd. dsc_00687

  5. Zet het vuur uit. Klop met een garde totdat je een dik, romig mengsel krijgt. dsc_005410

  6. Vet een bakblik van ongeveer 10 bij 8 cm in en giet de fudge erin. Laat volledig afkoelen en snijd in stukjes.

dsc_01133

één link van een andere site

3 Reacties

  1. Heb jullie caramelfudge iets anders gemaakt, misschien leuk voor jullie om ook eens te proberen. Een blikje gecondenseerde melk gesloten en al 2 uur in water laten koken (voor de veiligheid kun je er 2 gaatjes in prikken bovenaan met een spijker en hamer). Daarna af laten koelen en doorroeren totdat het egaal en dus: dulche de leche is. Verder heb ik de verhoudingen van jullie recept gepakt: 125 kristalsuiker, 50 gram roomboter, 100 ml van mijn dulche de leche. De rest van de suiker gebruik je niet omdat de dulche de leche al karamel is. Alles bij elkaar op laag pitje laten smelten en de pan ronddraaien (zoals jullie adviseren), na een poosje kun je wel roeren met een houten lepel. Als een druppel stolt in ijswater, heen en weer scheppen (dus niet roeren) met dezelfde houten lepel tot de samenstelling en kleur lichter en voller wordt. Daarna in de vorm en afkoelen.

    Ik ben benieuwd wat jullie van deze methode en het resultaat vinden!

    Groeten en veel kookplezier,

    Christina

    Christina op 16 November 2011

  2. Hoi Christina, dat klinkt als een interessant recept! Gaan we ook een keer proberen. Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 November 2011

  3. Heb de fudge proberen te maken maar kwa smaak en tructuur lijkt het meer toffee is niet helemaal goed gegaan dus…?

    sandra op 20 November 2012