Home Page › Zoetigheid › Glazuur en decoratie ›
Cakejes glazuren
Hoe glazuur je een cakeje? En welk soort glazuur gebruik je? Alle soorten glazuur op een rijtje.
Voor het glazuren van cakejes heb je verschillende methodes. In dit recept vind je recepten voor het glazuur. Ze lopen op in moeilijkheid. Het zijn basisrecepten, aan deze recepten kun je smaakjes (vanille, citroen e.d.) toevoegen of kleuren. Dit zijn niet de enige soorten glazuur, maar wel degene die ik het vaakst gebruik. Deze soorten glazuur kun je ook gebruiken voor taarten.
Waterglazuur maken is het simpelste, je mengt poedersuiker met water. Dit glazuur is erg geschikt als je je cakejes een glanslaagje wil geven. Ganache is een combinatie van chocola en slagroom, dit wordt hard en geeft een heerlijke, zachte chocoladelaag over je cakeje of taart. Boterglazuur is romiger dan glacé en meer geschikt om in een dikke laag over het cakeje heen te smeren of met een spuitzak te spuiten. Met fondant kun je cakejes bekleden, maar je kunt er ook figuurtjes van kneden om je cakejes mee te versieren. Royal Icing, of eiwitglazuur, lijkt op glaceersel maar geeft een stevigere laag. Roomkaasglazuur geeft een zachte, romige laag op je cakeje en wordt ook veel gebruikt voor taarten. Een andere optie is marsepein, kijk voor ideeën met marsepein eens bij deze cakejes, deze aardbeientaart of deze citroentaart.
Ingrediënten
Waterglazuur
- 250 gram poedersuiker
- 2 – 3 eetlepels heet water
Ganache
- 250 ml, ongeklopt slagroom
- 250 gram, puur of melk chocolade
Boterglazuur
- 125 gram roomboter
- 250 gram poedersuiker
- 1 theelepel citroensap
Fondant
- 225 gram poedersuiker
- 1 theelepel poedergelatine
- 1 eetlepel glucosestroop
- 1 theelepel glycerine
- 1 eetlepel water
Royal Icing
- 1 eetlepeleiwitpoeder
- 260 gram poedersuiker
- 3 eetlepels koud water
- 1 theelepel citroensap
Roomkaasglazuur
- 250 gram poedersuiker
- 40 gram roomboter
- 40 gram, bijvoorbeeld mascarpone of Mon Chou roomkaas
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel melk
Bereidingswijze & foto's
Waterglazuur maken
-
Zeef de poedersuiker in een kom.
-
Roer het water erdoorheen. Je wil ongeveer de dikte van chocopasta. Als je glazuur te droog is, voeg dan druppel voor druppel extra water toe. Is je glazuur te nat? Voeg dan extra poedersuiker toe.
-
Voeg eventueel een smaakje of voedingskleurstof toe.
-
Glaceer je cakeje met een theelepel. Versier eventueel met extra dingetjes maar doe dit wel als het glazuur nat is, anders blijft het niet plakken.
-
Laat het glazuur minstens een uur hard worden. Cakejes met waterglazuur: tum-tumcakejes, roze cakejes, banaan-pistachecakejes, lentecakejes en kerstcakejes .
Ganache maken
-
Breek de chocola in stukken.
-
Verwarm de slagroom in een steelpan. Voeg de stukken chocola toe.
-
Laat de chocolade smelten terwijl je blijft roeren.
-
Haal, zodra de chocola gesmolten is, de pan van het vuur en laat 30 minuten afkoelen.
-
Klop het mengsel met een garde los en smeer met een lepel op een cakeje. Wil je cakejes maken met ganache? Kijk dan eens bij chocoladecakejes of maak een chocoladetaart met mokka.
Boterglazuur maken
-
Roer de boter zacht en romig.
-
Zeef de poedersuiker erboven en roer door elkaar met een garde.
-
Schep de citroensap erdoor en roer opnieuw.
-
Voeg eventueel kleuren of smaken toe. Schep het boterglazuur met een lepel op het cakeje of gebruik een spuitzak. Wil je boterglazuur maken? Probeer dan eens chocoladecakejes met mokka of citroencakejes.
Fondant maken
-
Neem een kleine steelpan en zet hem op het kleinste pitje. Voeg het water en de gelatinepoeder toe en verwarm kort terwijl je roert.
-
Voeg na een minuut de glycerine en glucosestroop toe.
-
Klop langzaam de poedersuiker erdoor. Op een gegeven moment wordt het mengsel te dik en moet je het met je handen verder kneden. Voeg eventueel nog een theelepel water toe maar zorg eerst dat je het deeg goed gekneed hebt.
-
Het fondant is klaar voor gebruik. Rol het uit om er een taart mee te bekleden of kneed in vormpjes om cakejes te versieren. Je kunt er nu ook kleurtjes aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan cacao voor een bruine kleur, custard voor een gele kleur of gebruik voedingskleurstof. Je kunt dit fondant 1 jaar bewaren mits het goed afgesloten is. Wil je fondant gebruiken? Maak dan eens deze paascakejes.
Royal icing maken
We hebben ook een recept voor Royal Icing met rauw eiwit.
-
Meng in een kom het eiwitpoeder met de poedersuiker.
-
Voeg het water en de citroensap toe en klop met een elektrische mixer voor 5 – 8 minuten totdat het glazuur stijve pieken begint te tonen.
-
Bedek de kom met plastic folie totdat je het gaat gebruiken. Gebruik Royal icing eens om sinaasappelcake mee te glazuren.
Roomkaasglazuur maken
-
Zeef de poedersuiker.
-
Smelt de boter en meng met de roomkaas.
-
Meng de poedersuiker met het botermengsel.
-
Meng de vanille en de melk erdoorheen. Glazuur de cakejes. Gebruik roomkaasglazuur eens voor wortelmuffins, citroencakejes of worteltaart.
3 Links van andere sites
8 Reacties
• Maria op 5 June 2009 ∞
• Lisa op 5 June 2009 ∞
• Astrid op 29 July 2009 ∞
• Lisa op 30 July 2009 ∞
• Gaëtan op 8 March 2011 ∞
• Mieke op 11 July 2011 ∞
• Lisa op 13 July 2011 ∞
• belze op 16 May 2012 ∞