Home Page › Zoetigheid › Cakejes ›
Sinaasappelcakejes voor Koninginnedag
Maar je kunt deze lekkere zachte cakejes natuurlijk ook voor andere gelegenheden maken.
Het eerste waar ik aan denk bij Koninginnedag is oranje en bij oranje denk ik aan sinaasappels. Van sinaasappels kun je heerlijke, frisse en zachte cakes maken. In dit recept wordt yoghurt gebruikt, wat de cake luchtig houdt. Ik heb een rechthoekig bakblik gebruikt van 25 cm, maar je kunt ook gerust een ronde taartvorm van 22 cm nemen. De cakejes in dit recept zijn gevuld met boterglazuur en bekleed met fondant. Zie voor de recepten boterglazuur en fondant.. Het kost even wat tijd om de cakejes te bekleden, maar het maakt ze wel extra lekker en feestelijk! Maar je kunt de cake natuurlijk ook gewoon zo laten of gebruik waterglazuur of Royal Icing.
Probeer ook eens roze cupcakes, limoencake of Mascarponecake met rabarber.
Ingrediënten
- 190 gram kristalsuiker
- 300 gram bloem
- 2 sinaasappels
- 60 ml yoghurt
- 80 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel maanzaad
- mespunt zout
Bereidingswijze & foto's
De cake maken
Verwarm de oven voor op 180°C
-
Schep de suiker in een grote kom en breek de eieren erbij.
-
Mix met een mixer op de hoogste stand voor 4 minuten totdat het mengsel dik en crèmekleurig is.
-
Voeg de yoghurt en olie toe en klop met een garde door elkaar.
-
Was en rasp de schil van de sinaasappels. Gebruik alleen de oranje schil niet het wit wat eronder zit.
-
Pers één helft van een sinaasappel uit en voeg het sap toe aan het eimengsel. Klop door elkaar.
-
Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, het zout, de geraspte sinaasappelschil en het maanzaad.
-
Voeg het bloemmengsel toe aan het eimengsel en klop met de garde door elkaar. Klop niet langer dan nodig is, anders word de cake taai.
-
Bekleed de vorm met bakpapier en/of vet de vorm in.
-
Schep het mengsel in de vorm en bak de cake voor 30 minuten in het midden van de oven. De bovenkant moet licht bruin zijn en de cake moet niet meer aan de randen van het bakblik plakken. Laat de cake afkoelen.
De cakejes maken
-
Snijd de afgekoelde cake met een groot mes in 24 rechthoeken (of andere vormen).
-
Snijd de cakejes halverwege horizontaal door zodat je ze kunt vullen.
-
Vul de cakejes met boterglazuur. Leg de andere helft van het cakeje weer op de bovenkant en laat even staan.
-
Kleur een stuk fondant oranje met voedingskleurstof (bijvoorbeeld te krijgen bij een toko) of probeer het met oranje siroop.
-
Bestuif een werkblad en een deegroller met poedersuiker. Rol het fondant uit totdat je een grote dunne plak hebt.
-
Snijd de plak in vierkanten en leg een plak fondant op een gevuld cakeje.
-
Zet een bakje water klaar. Snijd het grootste deel van het overige fondant weg en klap de ene hoek onder de andere (zie foto). Gebruik de andere hoek om het fondant af te sluiten. Bedek je vingertoppen lichtjes met water en duw het fondant zachtjes samen. De lijntjes zullen grotendeels verdwijnen.
-
Gebruik het boterglazuur om de bovenkant het cakeje te versieren. Dit gaat het makkelijkste met de achterkant van een theelepeltje of bijvoorbeeld een satéprikker. Maak bijvoorbeeld een kroon voor Koninginnedag. Bestrooi het geheel eventueel met gekleurde hagel.
3 Reacties
• Maaike op 21 April 2009 ∞
• De Ruijsbroekjes op 22 April 2009 ∞
• Lien op 3 May 2009 ∞