Home Page › Zoetigheid › Chocola ›
Chocolade – karameltaart
Zin om je lekker de hele dag uit te leven in de keuken? Dan is dit de taart om te maken!
Probeer ook eens Nigella’s ouderwetse chocoladetaart, chocolade-mokkataart of een chocolade-marshmallowtaart!
Ingrediënten
Chocolade-karameltaart
Voor de vulling:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 225 gram pure chocola
- 2 eieren
- 150 ml slagroom
- 100 ml melk
Voor het deeg:
- 175 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder
- 75 gram kristalsuiker
- 150 gram koude boter
- 1 eierdooier
Bereidingswijze & foto's
De karamel
-
Verwijder het etiket van het blikje.
-
Zet het blikje in een kookpan.
-
Giet water in de pan tot het blikje volledig onderwater staat.
-
Breng het water aan de kook en laat het blikje 3,5 uur koken. Zorg dat je het water blijft controleren. Het blikje moet helemaal onder water blijven staan, anders is er kans dat het blikje explodeert.
-
Keer het blikje na 1,5 uur.
-
Haal het blikje uit de pan en laat goed afkoelen.
Maak het deeg
-
Zeef de bloem.
-
Wrijf de bloem, het cacaopoeder, de suiker en de boter in een kom tot fijne kruimels (of stop het geheel in de keukenmachine).
-
Voeg de dooier toe en kneed er een soepel deeg van. Voeg eventueel nog 2 – 3 eetlepels koud water toe.
-
Omwikkel het deeg met plasticfolie en zet het een uur in de koelkast.
Bekleed de vorm
-
Vet een taartvorm van 26 cm in met boter.
-
Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot plak van 5 mm dik en bekleed de taartvorm. Let op dat je het deeg niet boven de helft van de taartvorm laat komen. Het is een lage taart.
-
Zet het geheel 20 minuten in de koelkast.
De bodem bakken
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Leg een stuk bakpapier in de bodem (dus op het deeg) en strooi er ongekookte rijst (of andere blinde vulling) in.
-
Bak de deegbodem 10 min.
-
Haal het bakpapier met de vulling uit de bodem en bak nog eens 5 minuten.
-
Zet de oven op 150°C.
Maak de vulling
-
Smelt de chocola au bain marie (een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water).
-
Roer het geheel glad.
-
Haal de kom van het vuur en laat even afkoelen.
-
Klop in een aparte kom de eieren kort los.
-
Verwarm de slagroom met de melk in een pan.
-
Schenk het geheel, als het bijna kookt, bij de eieren.
-
Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm opnieuw, al roerend, voor 5 – 6 minuten tot het begint te binden (let erop dat het mengsel niet kookt).
-
Schenk het mengsel door een zeef bij de gesmolten chocola en roer het geheel glad.
De taart maken
-
Bestrijk de deegbodem met driekwart van de karamel.
-
Schenk het chocolademengsel erop.
-
Bak het geheel nogmaals 5 minuten in de (150°C) oven.
-
Zet de oven uit maar laat de taart nog een uur erin staat (zonder de oven te openen).
-
Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
11 Reacties
• Jill op 10 November 2010 ∞
• Seline op 19 July 2012 ∞
• Lisa op 19 July 2012 ∞
• Judith op 31 August 2012 ∞
• Lisa op 31 August 2012 ∞
• Judith op 31 August 2012 ∞
• Judith op 7 September 2012 ∞
• Lisa op 7 September 2012 ∞
• yvette op 1 April 2013 ∞
• Debbie op 17 May 2013 ∞
• Lisa op 17 May 2013 ∞