Chocolade – karameltaart

Zin om je lekker de hele dag uit te leven in de keuken? Dan is dit de taart om te maken!

Probeer ook eens Nigella’s ouderwetse chocoladetaart, chocolade-mokkataart of een chocolade-marshmallowtaart!

chocolade
Chocolade – karameltaart
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Taartvorm van 24 cm

Ingrediënten

Chocolade-karameltaart

Voor de vulling:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 225 gram pure chocola
  • 2 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 100 ml melk

Voor het deeg:

  • 175 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 75 gram kristalsuiker
  • 150 gram koude boter
  • 1 eierdooier

Bereidingswijze & foto's

De karamel

  1. Verwijder het etiket van het blikje.

  2. Zet het blikje in een kookpan.

  3. Giet water in de pan tot het blikje volledig onderwater staat.

  4. Breng het water aan de kook en laat het blikje 3,5 uur koken. Zorg dat je het water blijft controleren. Het blikje moet helemaal onder water blijven staan, anders is er kans dat het blikje explodeert.

  5. Keer het blikje na 1,5 uur.

  6. Haal het blikje uit de pan en laat goed afkoelen.

Maak het deeg

  1. Zeef de bloem.

  2. Wrijf de bloem, het cacaopoeder, de suiker en de boter in een kom tot fijne kruimels (of stop het geheel in de keukenmachine).

  3. Voeg de dooier toe en kneed er een soepel deeg van. Voeg eventueel nog 2 – 3 eetlepels koud water toe.

  4. Omwikkel het deeg met plasticfolie en zet het een uur in de koelkast.

Bekleed de vorm

  1. Vet een taartvorm van 26 cm in met boter.

  2. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot plak van 5 mm dik en bekleed de taartvorm. Let op dat je het deeg niet boven de helft van de taartvorm laat komen. Het is een lage taart.

  3. Zet het geheel 20 minuten in de koelkast.

De bodem bakken

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Leg een stuk bakpapier in de bodem (dus op het deeg) en strooi er ongekookte rijst (of andere blinde vulling) in. 151

  3. Bak de deegbodem 10 min.

  4. Haal het bakpapier met de vulling uit de bodem en bak nog eens 5 minuten.

  5. Zet de oven op 150°C.

Maak de vulling

  1. Smelt de chocola au bain marie (een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water).

  2. Roer het geheel glad.

  3. Haal de kom van het vuur en laat even afkoelen.

  4. Klop in een aparte kom de eieren kort los.

  5. Verwarm de slagroom met de melk in een pan.

  6. Schenk het geheel, als het bijna kookt, bij de eieren.

  7. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm opnieuw, al roerend, voor 5 – 6 minuten tot het begint te binden (let erop dat het mengsel niet kookt).

  8. Schenk het mengsel door een zeef bij de gesmolten chocola en roer het geheel glad. panchocola1

De taart maken

  1. Bestrijk de deegbodem met driekwart van de karamel.

  2. Schenk het chocolademengsel erop.

  3. Bak het geheel nogmaals 5 minuten in de (150°C) oven.

  4. Zet de oven uit maar laat de taart nog een uur erin staat (zonder de oven te openen).

  5. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.

3088687623_60ee7f2e8b_b1

11 Reacties

  1. echt heerlijk wel machtig en een middagje keuken maar hij was het zeker waard!

    Jill op 10 November 2010

  2. Wat klinkt die heerlijk! Ik denk dat ik me er dit weekend eens aan ga wagen. Ik heb alleen 1 vraagje: onderaan de omschrijving staat dat je de bodem moet bedekken met driekwart van de caramel, maar wat doe je dan met het resterende kwart?

    Seline op 19 July 2012

  3. @ Seline wat leuk! De rest van de karamel heb je niet nodig, die kun je eventueel door de room mengen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 19 July 2012

  4. Deze ziet er lekker uit! Zou je deze taart ook in kunnen vriezen? Ik ga nl een aantal verjaardagstaarten maken, en wil er 1 vooraf maken. Welke kan ik beter invriezen, deze taart, of de cranberry-cheesecake?

    Judith op 31 August 2012

  5. @ Judith dan zou ik de cheesecake invriezen, omdat ik weet dat het bij die taart zeker kan. Wel weer een nachtje in de koelkast laten ontdooien. Deze is wel meer werk, maar zou je ook een dag eerder kunnen maken. Ik denk eerlijk gezegd niet dat hij lekker blijft als je hem invriest, maar ik heb het nooit geprobeerd. Om het proces wat te versnellen, zou je de karamel al wel eerder kunnen koken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 31 August 2012

  6. Dankjewel! Dan doe ik gewoon de cheesecake een weekje eerder. De caramel maak ik idd van tevoren, dan gaat het helemaal lukken! Bedankt voor je snelle reactie! Groetjes, Judith

    Judith op 31 August 2012

  7. Daar ben ik weer! ‘k Heb een vraagje…. ben aangeland bij De Vulling stap 7. De eerste keer heb ik het te lang op laten staan, het ging koken en daardoor klonterig. Toen heb ik nieuwe chocolade gesmolten en het proces herhaald. Heel goed opgelet en gelijk van ‘t vuur gehaald, toen het ging binden, en kookte nog niet. Toch werd het weer klonterig! Ik heb uiteindelijk maar 2/3 van het roommengsel door de chocolade gedaan en de taart toch maar in de oven geparkeerd. ‘k Weet niet of het nu gaat lukken… heb jij ‘n idee hoe ik dit zou kunnen voorkomen? Groetjes, Judith

    Judith op 7 September 2012

  8. @ Judith als het gaat klonteren, is het mengsel wat te heet. Ik zou het dan even zeven, zodat je geen klontjes hebt. Heb je goed geklopt toen je het aan de eieren toevoegde?

    Lisa op 7 September 2012

  9. Ik heb deze taart gemaakt en hij smaakt GODDELIJK!!! Bedankt voor dit heerlijke recept. Groetjes van Yvette

    yvette op 1 April 2013

  10. Ziet er fantastisch uit! Kan het ook in een springvorm van 26 cm?

    Debbie op 17 May 2013

  11. @ Debbie Ja hoor, wij hebben ook een springvorm gebruikt.

    Lisa op 17 May 2013

Reactie achterlaten