Chocolade-marshmallowtaart

Niet echt een geschikte taart voor de goede voornemens, maar voor sommige taartjes moet je een uitzondering maken. Deze chocolade-marshmallowtaart is daar een van.

Een heerlijke, zachte chocoladecake besmeerd met roze marshmallowglazuur, can it get any better? Ideaal voor verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden. Wat ik belangrijk vind als ik een taart maak, is dat hij niet te gecompliceerd is (of soms juist wel, zie de chocolade-carameltaart) en dat ik de ingrediënten allemaal in huis heb. Nu ben ik niet te lui om naar de winkel te fietsen (oké, soms wel), maar het is gewoon fijn als de dingen die je wil gebruiken in de kast staan. In dit recept wordt gecondenseerde melk gebruikt. Iets waar ik nog nooit van had gehoord voordat ik naar Engeland ging. Het wordt daar gebruikt in cakes en andere recepten (bijvoorbeeld fudge). In Nederland is het ook makkelijk te krijgen. Het staat in de supermarkt meestal bij de bakproducten of bij de koffiemelk. Let op: zet deze taart na het glazuren niet in de koelkast. Het glazuur wordt dan korrelig. Je kunt de taart het beste op kamertemperatuur bewaren. Je kunt de taart ook versieren, bijvoorbeeld met chocolaatjes of knip mini-marshmallows doormidden en strooi ze op de taart.

3176805938_7a612ae120

Probeer ook eens chocoladefudge met marshmallows, Nigella’s ouderwetse chocoladetaart of Rocky Road Cake.

feestelijke taart verjaardagstaart
Chocolade-marshmallowtaart
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Taart van 18 cm

Ingrediënten

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram cacaopoeder
  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram pure chocola
  • 2 eieren
  • 1 dl kokend water
  • 200 gram gecondenseerde melk (wat te doen met de rest van de inhoud)

Voor het marshmallowglazuur

  • 100 gram marshmallows
  • 30 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels heet water

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.

  3. Zeef het zelfrijzend bakmeel.

  4. Meng het zelfrijzend bakmeel met de cacaopoeder en een snufje zout in een grote kom.

  5. Doe de suiker, de boter, de gecondenseerde melk, het water en de chocola (in stukjes gebroken) in een pan en zet hem op laag vuur. Laat alles zachtjes smelten tot een geheel terwijl je met een houten lepel roert. 3175971997_79467b85ac1

  6. Laat het mengsel even afkoelen. Klop de eieren los.

  7. Meng het chocolademengsel met het cacaomengsel.

  8. Roer met een lepel alles goed door elkaar. beslag7

  9. Voeg de eieren toe. Roer opnieuw.

  10. Giet het beslag in de taartvorm en zet deze 35 minuten in de oven. 3176802930_8c185dd1fc1

  11. Haal, als de tijd voorbij is, de taart uit de oven en laat afkoelen. Vertrouw op de 35 minuten, een satéprikker zal er namelijk niet schoon uitkomen. Als de bovenkant nog niet gebakken is, laat de taart dan nog maximaal 5 minuten in de oven staan. Laat zeker 1 uur staan voordat je het glazuur op de taart smeert. 3176813282_8d5fc86923_b1

Het glazuur maken

  1. Stop de marshmallows in een hittebestendige schaal en zet ze 50 sec. in de magnetron op vol vermogen. De marshmallows zijn nu zacht. mallows1

  2. Neem een lepel en meng de marshmallows tot één geheel.

  3. Voeg al roerend poedersuiker toe. Je krijgt nu een erg droog mengsel. 3176815310_9260306beb_b1

  4. Voeg twee eetlepels heet water toe en meng door elkaar. Doe dit eetlepel voor eetlepel totdat je de juiste dikte hebt bereikt. water1

  5. Smeer het glazuur met een lepel over de chocoladetaart heen. Laat hard worden. glazuur2

3176819078_0d1429c27b_b

3176820050_9299e146813

9 Reacties

  1. Hallo Lisa en Arjan, Deze taart was geweldig! trouwens die Victoria Sponge cake met aardbeien ook!!! Ik heb genoten van jullie prachtige website! Heel veel succes. Ik zal jullie website nog vaak raadplegen. Trudie

    Trudie op 9 February 2009

  2. Is dit heerlijke recept echt maar voor een vorm van 18 cm? Dat is heel klein! Hoeveel stukken haal je er dan uit?

    Eveline op 2 June 2009

  3. Ha Eveline, Dit recept is inderdaad voor een vorm van 18 cm. Je kunt er ongeveer 8 stukken uit halen. Het is denk ik eerder te vergelijken met een cake dan met een taart. Hij is vrij machtig, dus je hebt ook geen grote stukken nodig. Je kunt natuurlijk altijd de ingrediënten 1,5 keer gebruiken en een taartvorm van 24 cm nemen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 2 June 2009

  4. Ik heb deze cake vorig weekend geprobeerd… superlekker! en met de overschot van de gecondenseerde melk heb ik de chocolade-noten-fudge gemaakt, ook super!!! Dank je wel!

    Marian op 10 December 2010

  5. Ha Marian, goed om te horen dat hij lekker was! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 12 December 2010

  6. Ik had een algemene vraag: als jullie het over gecondenseerde melk hebben, hebben jullie het dan altijd over de gezoete versie? In Engelse kookboeken wordt daar nl soms een onderscheid in gemaakt en staat het er ook vaak expliciet bij vermeld. Verder: ga zo door met jullie site want ik geniet er erg van (ben nu bezig met het konfijten van grapefruitschillen)!

    Groetjes, Elisa

    Elisa op 12 March 2011

  7. Hoi Elisa,

    Als we het over gecondenseerde melk hebben, hebben we het inderdaad over de gezoete versie. De andere versie (‘ evaporated milk’ in het Engels) noemen we koffieroom.

    Heel erg leuk om te horen! Ben benieuwd wat je van de grapefruitschillen vindt!

    Veel groeten, Arjan

    Arjan op 12 March 2011

  8. Hallo Lisa en Arjan, Ik heb dit recept op mijn eigen (pas begonnen :-)) site gezet, uiteraard met een verwijzing naar jullie site! Groetjes Marian

    Marian op 9 July 2011

  9. Misschien heb ik iets verkeerd gedaan maar ik vond het glazuur een beetje rubberachtig. De smaak van de cake was wel lekker al was hij wat droog, 35min was toch iets te lang in de oven blijkbaar. Jammer want de taart is een lust voor het oog, bruin met roze!

    Irene op 18 May 2012

Reactie achterlaten