Home Page › Zoetigheid › Cakejes ›
Madeleines
Franse cakejes!
Madeleines horen niet bruin te worden in de oven. Het is dus heel belangrijk dat je de cakejes in de gaten houdt als ze in de oven staan. Als de randjes enigszins bruin beginnen te worden, haal ze dan meteen uit de oven.
Probeer ook eens roze cakejes, kokosmakronen of amaretti.
Ingrediënten
- 65 gram bloem
- 3 eieren
- 65 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel rozenwater
- Om in te vetten Boter
Zorg dat je het beslag losjes door elkaar schept. Het moet wel helemaal gemengd zijn, maar als je te enthousiast roert, haal je de luchtigheid uit de cakejes.
Bereidingswijze & foto's
Verwarm de oven voor op 180°C
-
Scheid de eieren en zeef de bloem.
-
Gebruik wat citroensap om een kom vetvrij te maken en veeg hem droog met keukenpapier. Stop de eiwitten erin en gebruik een mixer om de eiwitten stijf te kloppen.
-
Meng het eigeel, de suiker en het rozenwater in een andere kom. Klop met een schone mixer totdat het mengsel bleek en romig is.
-
Schep (met een spatel) de helft van het eiwitschuim losjes door het eigeelmengsel.
-
Schep de helft van de gezeefde bloem door het beslag heen.
-
Schep vervolgens weer voorzichtig de laatste helft van het eiwitschuim erdoor en voeg de overige bloem toe.
-
Smelt de boter (ongeveer 10 gram) en gebruik een kwast om de vorm in te vetten met de gesmolten boter.
-
Schep in elk vormpje 2 theelepels van het beslag. Je hoeft de vorm niet helemaal op te vullen, het beslag loopt namelijk uit in de oven.
-
Bak de madeleines in de oven voor 10 – 15 minuten. Begin na 8 minuten te controleren. Laat de madeleines een paar minuten afkoelen in de vorm en haal ze daarna uit de vorm (gebruik eventueel een mes om de randjes voorzichtig los te snijden). Bestrooi met poedersuiker.
7 Reacties
• Emma Hendrickx op 6 January 2010 ∞
• Arjan op 6 January 2010 ∞
• Sandra op 14 October 2010 ∞
• Lisa op 14 October 2010 ∞
• Vera op 8 August 2012 ∞
• Lisa op 8 August 2012 ∞
• Cin op 7 April 2013 ∞