Madeleines

Franse cakejes!

Madeleines horen niet bruin te worden in de oven. Het is dus heel belangrijk dat je de cakejes in de gaten houdt als ze in de oven staan. Als de randjes enigszins bruin beginnen te worden, haal ze dan meteen uit de oven.

Probeer ook eens roze cakejes, kokosmakronen of amaretti.

franse cakejes kleine cakejes madeleines
Madeleines
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
24 stuks

Ingrediënten

  • 65 gram bloem
  • 3 eieren
  • 65 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel rozenwater
  • Om in te vetten Boter

Zorg dat je het beslag losjes door elkaar schept. Het moet wel helemaal gemengd zijn, maar als je te enthousiast roert, haal je de luchtigheid uit de cakejes.

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Scheid de eieren en zeef de bloem.

  2. Gebruik wat citroensap om een kom vetvrij te maken en veeg hem droog met keukenpapier. Stop de eiwitten erin en gebruik een mixer om de eiwitten stijf te kloppen. Madeleines - 003

  3. Meng het eigeel, de suiker en het rozenwater in een andere kom. Klop met een schone mixer totdat het mengsel bleek en romig is. Madeleines - 002 Madeleines - 005

  4. Schep (met een spatel) de helft van het eiwitschuim losjes door het eigeelmengsel.

  5. Schep de helft van de gezeefde bloem door het beslag heen. Madeleines - 011

  6. Schep vervolgens weer voorzichtig de laatste helft van het eiwitschuim erdoor en voeg de overige bloem toe. Madeleines - 012

  7. Smelt de boter (ongeveer 10 gram) en gebruik een kwast om de vorm in te vetten met de gesmolten boter. Madeleines - 014

  8. Schep in elk vormpje 2 theelepels van het beslag. Je hoeft de vorm niet helemaal op te vullen, het beslag loopt namelijk uit in de oven. Madeleines - 018

  9. Bak de madeleines in de oven voor 10 – 15 minuten. Begin na 8 minuten te controleren. Laat de madeleines een paar minuten afkoelen in de vorm en haal ze daarna uit de vorm (gebruik eventueel een mes om de randjes voorzichtig los te snijden). Bestrooi met poedersuiker. Madeleines - 026

Madeleines - 041

7 Reacties

  1. Hey,

    hoeveel cakejes maak je met dit beslag? Is er geen bakpoeder nodig? Kan je het rozenwater vervangen?

    Vriendelijke groetjes Emma

    Emma Hendrickx op 6 January 2010

  2. Hoi Emma,

    Dit recept is voor 24 stuks. Je hebt geen bakpoeder nodig, de eieren zorgen ervoor dat de madeleines rijzen (het beslag is heel luchtig door het opgeklopte eiwit).

    Het rozenwater kun je wel vervangen, bijvoorbeeld door vanille of een andere smaak.

    Veel succes!

    Arjan op 6 January 2010

  3. Hoi, Kan je deze cakejes maken in een muffinbakvorm?

    Groetjes Sandra

    Sandra op 14 October 2010

  4. Hoi Sandra, het kan vast wel in een muffinvorm. Ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd. Ik zou de muffinvorm dan wel goed invetten, zodat de madeleines er wel goed uit komen. Ik weet ook niet precies hoe het zit met de baktijd en hoeveel beslag je moet gebruiken. Ik zou zeggen probeer het eens en laat ons weten hoe het ging! Veel groeten, Lisa.

    Lisa op 14 October 2010

  5. Hoi, ik kreeg klontjes in het deeg, komt dat omdat ik te veel bloem in één keer in de kom heb gedaan? Alvast bedankt voor de reactie.

    Groetjes, Vera

    Vera op 8 August 2012

  6. Hoi Vera, had je de bloem wel goed gezeefd? Anders zou ik het de volgende keer inderdaad minder snel toevoegen. Had het effect op het eindproduct? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 August 2012

  7. waar heb je de madeleine bakvorm kunnen vinden? De enige madeleine bakvorm die ik kon vinden in de bakwinkel bij mijn buurt heeft alleen eentje voor 16 stuks :(

    Cin op 7 April 2013

Reactie achterlaten