Spekkoek

Een lekkere, Indonesische koek die uit verschillende lagen bestaat.

Dit recept komt uit het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. In het recept wordt een springvorm van 27 cm gebruikt (je krijgt dan 6 lagen). Ik wilde graag een hogere spekkoek (met 12 lagen) dus ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt.

Probeer ook eens lichte fruitcake, Griekse amandelcake met rozenwater of een limoencake.

cake met laagjes indische spekkoek spekkoek
Spekkoek
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Voor 1 spekkoek

Ingrediënten

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

  • 500 gram roomboter
  • 1 vanillestokje
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 7 grote eieren
  • 100 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 3 eetlepels kaneel
  • 1,5 eetlepel gemalen steranijs
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 3 theelepels gemalen kruidnagel
  • 3 theelepels gemalen kardamom
  • snufje zout

Groot Indonesisch kookboek
kookboek Beb Vuyk op bol.com

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand van de grill.

  2. Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout in een vetvrije kom. Zet apart. Spekkoek - 001

  3. Stop de dooiers in een kom met de helft (125 gram) van de suiker. Klop met een elektrische mixer totdat je een schuimig, bleek mengsel hebt. Zet apart. Spekkoek - 002

  4. Meng de boter met de rest van de suiker (125 gram) en klop met een elektrische mixer totdat je een zacht, romig mengsel hebt. Spekkoek - 005

  5. Snijd het vanillestokje door in de lengte en schraap met een mesje de zaadjes eruit. Roer de zaadjes door het botermengsel.

  6. Voeg de geklopte dooiers toe aan het botermengsel en roer door elkaar. Spekkoek - 008

  7. Schep een derde deel van het eiwit door het beslag en meng goed. Vouw de rest van het eiwit losjes door het beslag. Zorg dat je niet alle lucht uit het beslag roert, maar wel zo goed dat je geen witte strepen meer ziet. Spekkoek - 013

  8. Zeef de bloem en schep door het beslag. Voeg de melk toe en roer voorzichtig door elkaar.

  9. Verdeel het beslag over twee kommen.

  10. Meng de kruiden in een kommetje en voeg toe aan één van de kommen. Roer door elkaar. Spekkoek - 014

  11. Vet een vorm van 18 (of 27) cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.

  12. Schep een dun laagje van het gele beslag in de vorm en verspreid met een lepel. Zet de vorm in de oven (onder de gril) en bak voor 2 – 3 minuten of totdat de laag gaar is. Spekkoek - 017 Spekkoek - 021

  13. Schep een laagje van het kruidenbeslag op de gebakken laag en verspreid opnieuw met een lepel. Bak weer voor 2 – 3 minuten. Ga zo door totdat het beslag op is. Als de laatste laag klaar is, is de koek klaar. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en maak de vorm dan los. Laat helemaal afkoelen. Spekkoek - 022 Spekkoek - 023

Spekkoek - 084

2 Reacties

  1. Hallo, ik heb een vraagje. Ik ben nu voor het eerst spekkoek aan het maken en heb het beslag nu zo goed als klaar. Alleen het is heel licht wat klonterig en een beetje dik.. weet iemand wat ik hier aan kan doen? Of hoort het zo? Nu maar hopen dat er iemand dit nu vrij snel leest, want ik weet niet of het goed is het beslag wat langer te laten staan. Groetjes, Kristel

    Kristel op 30 April 2010

  2. Hoi Kristel,

    Ik hoop dat ik op tijd ben. Het beslag hoort schuimig te zijn. Het kan een beetje klonterig zijn als je de boter te koud hebt gebruikt. Het moet er ongeveer uitzien als op de vijfde foto. Als je het beslag uitstrijkt in de vorm smelt het vanzelf en dan moet het goed zijn. Het is inderdaad niet goed om het beslag te lang te laten staan, dus ik zou het gewoon proberen! Beslag goed uitstrijken en niet te veel roeren om de luchtigheid er in te houden.

    Veel succes!

    Lisa op 30 April 2010

Reactie achterlaten