Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Marmercake met vanille en chocola
Een gemarmerde cake met een vanille- en chocoladebeslag.
De boter en de eieren moeten op kamertemperatuur zijn voordat je de cake gaat maken. Probeer ook eens appelcake, rum-rozijnencake of compacte chocoladecake.
Ingrediënten
Voor de vanillecake
- 115 gram roomboter
- 100 gram kristalsuiker
- 115 gram bloem
- 10 gram maïzena
- 2 eieren
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
Voor de chocoladecake
- 115 gram roomboter
- 100 gram bruine basterd- suiker
- 90 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- 10 gram maïzena
- 2 eieren
- 1/2 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakevorm in met boter en beleg met bakpapier (of bestuif de binnenkant met bloem en klop hem dan weer uit).
-
Maak eerst het vanillebeslag. Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout en de maïzena in een kom. Stop de boter met de suiker in een kom en klop met een elektrische mixer in 2 – 3 minuten tot een romig en luchtig geheel. Schraap met een spatel de randen naar beneden. Voeg een ei toe, klop goed (met een elektrische mixer) en voeg dan pas het tweede ei toe. Klop nog eens goed. Klop het vanille-extract erdoorheen. Voeg het bloemmengsel toe en schep losjes door elkaar totdat je geen sporen meer ziet van bloem (stop dan ook meteen met roeren).
-
Maak het chocoladebeslag. Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout, het cacaopoeder en de maïzena in een kom. Stop de boter met de basterdsuiker in een kom en klop met een elektrische mixer in 2 – 3 minuten tot een romig en luchtig geheel. Schraap met een spatel de randen naar beneden. Voeg een ei toe, klop goed (met een elektrische mixer) en voeg dan pas het tweede ei toe. Klop nog eens goed. Voeg het bloemmengsel toe en schep losjes door elkaar totdat je geen sporen meer ziet van bloem (stop dan ook meteen met roeren).
-
Schep om en om lepels van het beslag in de cakevorm. Voor het marmereffect: neem een mes en maak een kartelbeweging door het deeg (met diagonale bewegingen). Doe dit maar één keer, anders mengt het deeg te erg en mis je het effect. Strijk de bovenkant voorzichtig glad met een spatel.
-
Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak voor 60 minuten. Steek er dan een prikker in, als die er schoon weer uitkomt, is de cake klaar. Zet de cake anders nog even terug in de oven. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, haal een mes langs de randen en stort de cake op een rooster. Laat afkoelen (of eet warm).
1 reactie
• Katrien op 5 April 2013 ∞