Compacte chocoladecake

Een cake van chocola met een zachte, zompige structuur.

Het is voor deze cake echt belangrijk dat je een goede kwaliteit pure chocola gebruikt, anders mis je die echte chocoladekick. Het recept komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Nigella zegt hierover: Ik begin met deze cake omdat ik denk dat hij de essentie is van alles wat je van chocola wilt: de donkere intensiteit waar niet mee gehannest is en die ook niet met culinaire capriolen is opgeleukt. De cake zakt in het midden in, omdat hij zo compact en vochtig is.

Probeer ook eens tropische chocoladetaart, driedubbele chocoladetaart met marshmallowfrosting of perfecte brownies.

chocoladecake compact chocoladecake zompige chocoladecake
Compacte chocoladecake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Voor 8 - 10 plakken

Ingrediënten

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

  • 225 gram roomboter
  • 375 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram pure chocola
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel dubbelkoolzure soda (baking soda)
  • 250 ml kokend water

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.

  2. Smelt de chocola (au bain marie of op laag vermogen in de magnetron) en laat afkoelen. Compacte chocoladecake - 001 Compacte chocoladecake - 002

  3. Schuif een bakplaat in de oven. Vet de vorm (cakeblik van 23 x 13 x 7 cm) in en bekleed hem met bakpapier.

  4. Klop de boter romig met de suiker. Klop de eieren los en klop door het botermengsel. Voeg dan de vanille toe en roer door elkaar. Compacte chocoladecake - 004 Compacte chocoladecake - 007

  5. Spatel de gesmolten (en iets afgekoelde) chocola erdoor. Meng goed maar roer zo weinig mogelijk. Compacte chocoladecake - 008

  6. Meng de bloem met de dubbelkoolzure soda. Wissel het toevoegen van de bloem af met het toevoegen van het kokende water (eerst een eetlepel bloem, dan een eetlepel water). Je krijgt een glad en redelijk vloeibaar beslag. Compacte chocoladecake - 009 Compacte chocoladecake - 010

  7. Giet het beslag in de cakevorm en zet de cake voor 30 minuten in de oven. Draai de temperatuur dan naar 170°C en bak de cake nog eens 15 minuten. Een prikker komt er dan niet schoon uit (de cake moet een beetje zompig blijven). Zet de cake in de vorm op een rooster en laat helemaal afkoelen, haal dan pas uit de vorm. Hij zal inzakken in het midden. Compacte chocoladecake - 028

Compacte chocoladecake - 039

5 Reacties

  1. Heerlijke cake! En wat geweldig, een cake die móet inzakken ;-)

    Jua op 20 October 2010

  2. Hartstikke leuk om te horen! Echt he, deze cake is foolproof ;).

    Lisa op 20 October 2010

  3. heerlijke cake, twee keer geprobeerd en schoon op! de eerste keer een te klein bakblik, alles bubbelde er over heen: heb zelfs van de bakplaat gegeten. de tweede keer met groter blik goed gelukt. heb het idee dat de cake in het blik bewaard de volgende keer eigenlijk lekkerder is.

    anne op 11 February 2011

  4. Hoi Anne, Wat grappig dat ie lekkerder is als je hem in het blik bewaart. Volgende keer gaan we dat ook eens proberen :). Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 13 February 2011

  5. Heb deze naast de nutellacake ook gemaakt en deze viel qua smaak erg tegen vind ik. Als je dit vergelijkt met de echte nigella chocolate taart dan valt het erg tegen. De structuur is super alleen mis ik de echte chocolade smaak. Ik heb trouwens wel goede chocoalde gebruikt. Groetjes, Jamie

    Jamie op 7 July 2011

Reactie achterlaten