Home Page › Diner › Gevogelte ›
Noord-Afrikaanse tajine met kip en pompoen
Een smaakvolle tajine met kip, flespompoen en sjalotjes.
Deze tajine kost even wat tijd, maar dat geldt voor de meeste lekkere gerechten. Het recept komt weer van BBC Good Food. Nadat ik wat reacties had gelezen, heb ik de hoeveelheid bouillon aangepast. Wij hebben deze tajine gegeten met bulgur, maar het kan natuurlijk ook met couscous. Wij hebben het kippenvlees zonder huid bereid. Je kunt deze maaltijd ook goed vegetarisch maken door de kip te vervangen door kikkererwten.
Probeer ook eens kip met verse vijgen en sherry, kiptajine met groene olijven of gehaktballentajine met kruidige citroensaus.
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 4 kipdijfilets
- 2 eetlepels olijfolie
- 200 gram sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 cm verse gember
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 2 stokjes kaneel
- flinke snuf saffraan
- 1 theelepel gemalen gemberpoeder
- snuf chilipoeder
- 375 gram flespompoen
- 400 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel heldere honing
- 2 eetlepels versgehakte koriander
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Pel de sjalotjes en zet ze apart. Pel de knoflook en snij in dunne plakjes. Schil de gember en rasp hem fijn. Meng het komijnzaad met het korianderzaad en kneus de zaadjes in de vijzel. Schil de pompoen en snij in blokjes. Halveer de kipfilets.
-
Verwarm de olie in een pan die zowel op het vuur als in de oven kan. Je kunt ook een pan en een ovenschaal gebruiken.
-
Bestrooi het kippenvlees met zout en peper. Leg ze in de hete olie en bak de buitenkant goudbruin. Draai de kip om en bak ook de andere kant goudbruin. Leg het vlees in een kom en zet apart.
-
Draai het vuur wat lager. Voeg de sjalotjes toe en roerbak totdat de sjalotjes goudbruin zijn. Voeg de gesneden knoflook en de geraspte gember toe en roerbak 30 seconden.
-
Voeg alle specerijen toe aan de pan en roerbak nog een minuut.
-
Voeg de pompoen toe en roerbak zodat de pompoenplakjes allemaal een laagje van het specerijenmengsel om zich heen hebben.
-
Schep het mengsel nu over in een ovenschaal of gebruik de pan die in de oven kan. Leg het kippenvlees op het pompoenmengsel. Giet de bouillon erbij en besprenkel met de honing. Breng aan de kook en zet de pan dan in de voorverwarmde oven.
-
Laat de schotel 40 minuten in de oven staan. Hak ondertussen de verse koriander (alleen de blaadjes) in stukken. Bestrooi de schotel met de verse koriander en serveer met bulgur (of couscous) en eventueel een schaaltje met harissa.

Er zijn nog geen reacties.