Home Page › Wereld › Amerika ›
Ham in Coca Cola
Een Zuid-Amerikaans recept: ham in Coca Cola. Het is lekkerder dan het klinkt!
Dit recept komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ik zag het in Nigella Bites staan en wilde het uiteraard proberen. De cola maakt de ham heerlijk zoetig. Het is belangrijk dat je voor dit recept Coca Cola gebruikt en geen andere soort. Ik heb dit recept namelijk ook eens uitgeprobeerd met een goedkopere cola, maar die gaf veel te weinig smaak. En als je dan toch al een duur stuk vlees koopt, wil je het niet verpesten met een te goedkope cola. Black treacle is een dikke, zwarte Engelse stroop. Je kunt dit eventueel vervangen door keukenstroop. Wil je Black treacle gebruiken? Kijk dan eens op deze website. Bij sugar & syrup vind je een blikje Lyle’s Black Treacle voor 2 euro.
Kijk ook eens bij gevulde varkensrollade, gebraden kip uit de oven of gehaktballen uit de oven.
Ingrediënten
- Beenham 450 gram
- 1 liter Coca Cola
- 1 ui
- 1 eetlepel kruidnagels
- 1 eetlepel black treacle
- 1/2 eetlepel mosterdpoeder
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Leg de ham in een grote braadpan.
-
Pel de ui, snijd hem doormidden en leg de helften bij de ham.
-
Giet de cola over de ham heen.
-
Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag als de cola kookt en leg een deksel op de pan (laat wel een kiertje open). Kook de ham voor 25 minuten.
Verwarm de oven voor op 240°C
-
Beleg een ovenschaal met aluminiumfolie. Haal de ham uit de pan en leg hem op het aluminiumfolie.
-
Maak met een mes een kruispatroon in de ham. Steek in elke opening een kruidnagel.
-
Bestrijk de bovenkant van de ham met de Black Treacle.
-
Strooi de basterdsuiker eroverheen en vervolgens het mosterdpoeder.
-
Bak de ham voor 8 – 10 minuten tot het glaceersel kookt. Haal de schaal uit de oven en laat even afkoelen. Snijd in plakken en serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en een salade.
één link van een andere site