Home Page › Diner › Gevogelte ›
Hele kip opdelen
Misschien niet een van de leukste klusjes om te doen, maar een hele kip geeft je 8 stukken vlees.
Dit was de eerste keer dat wij een hele kip in stukken hebben gesneden, en eigenlijk vraag ik me af waarom we het niet eerder hebben gedaan. Er zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan. Het in stukken opdelen is even een naar klusje, maar je kunt alle stukken apart invriezen en gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Gebruik wel een biologische of vrije-uitloopkip. Deze hebben een beter leven dan de massa-kippen die je in de supermarkt (C1000 bijvoorbeeld) kunt vinden. Bij de Albert Heijn heb je bijvoorbeeld ‘blije’ kippen voor ongeveer 10 euro per stuk. Dat lijkt veel, maar de kippen zijn een stuk flinker. Je haalt uit 1 kip 8 stukken vlees (2 kipfilets, 2 kippenpoten, 2 kippendijen en 2 kippenvleugels). Bovendien kun je met het karkas perfect je eigen bouillon maken, veel lekkerder dan bouillonblokjes!
Voor het opdelen van deze kip hebben wij de methode van Gordon Ramsay gevolgd. Hij heeft hier over gemaakt. Wij hebben de kippendijen en de poten aan elkaar laten zitten, maar je kunt ze dus ook los snijden. Probeer ook eens gebraden kip met groenten, hele kip in appelcider of geroosterde kip.
Ingrediënten
- 1 biologische kip
- 1 scherp mes
Bereidingswijze & foto's
-
Leg de kip met zijn borst naar boven voor je neer. Beweeg de poten even op en neer om ze wat losser te maken.
-
Maak met een scherp mes een inkeping in de huid tussen de dijen en de rest van de lichaam. Leg je hand onder de dij en leg je andere hand op de kippenborst. Duw je hand onder de dij aan de binnenkant naar boven, hiermee breek je het bot. De kip heeft nu twee losse poten met dijen eraan. Snij met je mes de dijen langs het karkas door. Je kunt nu de dijen nog los snijden door te voelen waar de knokkel van de poot zit en hier je mes net voor doorheen te halen.
-
Trek de vleugels wat uit. Voel waar de knokkel zit aan het lichaam en zet je mes erachter. Snij nu de vleugels van het lichaam af.
-
Nu de kippenborst. Zet je mes recht op het midden van de twee borstfilets (ongeveer een vingerlengte van de kop). Til je mes op, zodat je punt precies op het bord staat en duw hem met wat kracht door het bot heen. Je snijdt nu door het karkas heen. Snij met je mes recht door de rest van het bot heen. Pak een kant van de kippenborst vast en leg je mes plat op het begin van het bord, snij nu langs het karkas naar beneden totdat het borststuk los is. Je kunt het vel er op laten zitten of het eraf snijden. Herhaal met het andere borststuk.
-
Vries het karkas in. Als je drie karkassen hebt kun je deze bouillon maken.
Er zijn nog geen reacties.