Home Page › Kooktips ›
Dulce de leche
Of: een dikke, volle karamel gemaakt van zoete gecondenseerde melk.
Er zijn verschillende manieren om Dulce de leche (‘snoepje van melk’ in het Spaans) te maken. Voor de chocolade-karameltaart heb ik een blikje gecondenseerde melk gekookt in een pan met water. Dit had twee nadelen: het duurde 3 uur én ik moest goed opletten of het blikje nog onderwater stond. Het gevaar met deze methode is dat het blikje kan exploderen als het niet meer onderwater staat. Naast deze methode kun je de gecondenseerde melk ook nog in een schaal gieten, die schaal in een grotere schaal zetten, tot halverwege vullen met kokend water en 1 uur in de oven zetten.
Mijn favoriete methode is op dit moment het koken van de gecondenseerde melk. Ook deze methode heeft weer z’n voor- en nadelen. De voordelen zijn dat het veilig is en erg snel klaar is (binnen 20 minuten). Het nadeel is dat je 20 minuten lang bij de pan moet blijven staan om te roeren, dus wel prettig om de last te delen met eventuele hulptroepen.
Hoe langer je de karamel kookt, hoe dikker hij wordt. Wil je de karamel gebruiken als saus? Kook hem dan ongeveer 10 minuten. Wil je hem gebruiken om taarten mee te vullen? Laat hem dan ongeveer 15 minuten koken. Maar blijf in ieder geval roeren!
Probeer ook eens chocolade-karameltaart, Rocky Karamelof Rocky Road Cake.
Ingrediënten
- 1 blikje, ongeveer 400 gram gecondenseerde melk
Deze karamel kun je, mits goed verpakt in een luchtdichte pot, erg lang bewaren.
Bereidingswijze & foto's
-
Giet de inhoud van het blikje in een steelpan.
-
Zet het pannetje op het kleinste pitje en zet het vuur tussen medium en laag in.
-
Blijf roeren, roer in het begin met een garde, ga daarna verder met een houten lepel. Met 10 minuten heb je een zachte karamel, hij wordt steeds harder dus ga zo lang door als je nodig vindt.
-
Laat de karamel afkoelen.
Er zijn nog geen reacties.