Home Page › Wereld › Amerika ›
Pizzabrood
Een hartige variant van monkey bread: pizzabrood!
Dit is een heerlijk, hartig brood, lekker bij soep of als hapje. Het is de bedoeling dat je stukken van het brood scheurt en deze in de tomatensaus dipt. De tomatensaus die ik gemaakt heb, was heel simpel. Je kunt ook je eigen tomatensaus gebruiken.
Probeer ook eens haardbrood, olijfoliebrood of monkey bread.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 60 gram ongezouten boter
- 240 ml melk
- 80 ml water
- 1 theelepel kristalsuiker
- 7 gram gedroogde gist
- 425 gram bloem
- 1 theelepel zout
Voor de vulling
- 3 bosuitjes
- 5 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 125 gram boter
- Versgemalen peper en zout
Voor de dipsaus
- 1 blik (400 gram) gehakte tomaten
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel kristalsuiker
- Versgemalen peper en zout
Bereidingswijze & foto's
-
Voor het deeg: smelt 30 gram van de boter (de rest gebruik je om de vorm in te vetten) en meng in een maatbeker met de melk, het water en de suiker. Klop door elkaar met een garde. Meng in een grote kom de gist, de bloem en het zout door elkaar.
-
Gebruik een mixer met een deeghaak en zet hem op een lage stand. Schenk langzaam het melkmengsel bij het bloemmengsel terwijl je langzaam mixt. Het lijkt heel nat, maar heb even geduld, de bloem neemt het melkmengsel op. Klop, nadat het melkmengsel is toegevoegd, op een hoge stand voor 6 – 7 minuten totdat je een glanzend en soepel deeg hebt. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het in een korte tijd tot een bal. Vet een kom in met zonnebloemolie, leg de bal deeg erin en draai hem om zodat al het deeg lichtjes bedekt is met een laagje zonnebloemolie. Bedek de kom met plastic folie in laat 1 uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is.
-
Maak ondertussen de vulling klaar. Pel de knoflook en pers de teentjes uit. Smelt de boter en meng in een kommetje met de knoflook. Rasp de Parmezaanse kaas en meng in een kom met de Italiaanse kruiden, het paprikapoeder en zout en peper. Hak de bosuitjes fijn en stop ze in een derde kom. Vet een dichte vorm van 24 cm of een ringvorm van 26 cm in met de overige 30 gram boter.
-
Haal het deeg, als het gerezen is, uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkblad. Vorm het in een vierkant van ongeveer 20 bij 20 cm. Verdeel het deeg nu aan allebei de kanten in 8 rijen (horizontaal en verticaal) zodat je 64 stukjes deeg hebt.
-
Neem elk stukje deeg (je kunt elk stukje in een bal rollen, maar het is niet nodig) en doop het in het botermengsel. Rol het vervolgens door het kruidenmengsel en leg het in je ingevette bakvorm. Als je één laag gehad hebt, bestrooi je de bolletjes deeg met de helft van de gehakte bosuitjes. Beleg weer met een laag van bolletjes deeg en bestrooi met de rest van de bosuitjes. Eindig met een laag deeg.
-
Bedek de vorm met plastic folie en zet nog een uur op een tochtvrije plek of totdat de deegballetjes weer flink gerezen zijn.
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de plastic folie van de vorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak voor 30 – 35 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en draai de vorm dan om op een schaal (haal eventueel nog even een mes langs de randen).
-
Maak ondertussen de tomatensaus. Stop alle ingrediënten in een kom en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken en pureer het geheel dan met een staafmixer. Serveer het brood warm met de dipsaus.
2 Reacties
• Ingrid op 23 January 2012 ∞
• Lisa op 4 February 2012 ∞