Home Page › Hapjes ›
Kaiserschmarnn
Een Oostenrijkse pannenkoek met rozijnen en appel.
Toen ik voor het eerst ging skiën, kregen we als toetje een keer deze kaiserschmarnn opgediend. Ik vond het hartstikke lekker, maar ik had helaas de naam niet onthouden. Eigenlijk was ik het gerecht ook alweer vergeten, totdat ik vorig jaar het boek ‘Delicious Days’ kocht (van de website). Ik bladerde er wat doorheen en opeens stond het daar: de kaiserschmarnn (keizerspannenkoek). Terwijl ik het recept las, besefte ik dat dit de pannenkoek was die ik jaren geleden in Oostenrijk had gegeten. Toen ik het recept vorige week eindelijk uit ging proberen, was het op een moment dat ik geen zin had in een uitgebreid recept. Voor haar recept moest je eiwitten stijfkloppen en daar had ik net even geen zin in. Uiteindelijk heb ik dit recept wat aangepast om het toch te maken. In plaats van appelmoes heb ik er wat appelpartjes bij gebakken (je kunt natuurlijk ook gewoon appelmoes gebruiken).
Probeer ook eens volkorenpannenkoeken, Amerikaanse pannenkoeken met bacon of bosbessenpannenkoeken.
Ingrediënten
- 50 gram rozijnen
- 3 eetlepels rum
- 3 eieren
- 150 ml melk
- 2 eetlepels vanillesuiker
- 1/2 theelepel vanille-extract
- snufje zout
- 70 gram bloem
- 15 gram boter
- 10 gram boter (extra)
- 3 eetlepels poedersuiker
- 2 appels
- 1/2 theelepel kaneel
- 15 gram boter
Bereidingswijze & foto's
-
Was de rozijnen en stop ze in een grote bakpan met de rum. Breng aan de kook terwijl je roert. Haal de pan van het vuur en zet apart.
-
Klop de eieren, melk, het zout, de vanillesuiker en het vanille-extract los in een maatbeker. Voeg de bloem geleidelijk toe terwijl je blijft kloppen. Zet het beslag even apart.
-
Schil de appels en haal de kern eruit. Snij ze in blokjes. Smelt 15 gram boter in een bakpan en voeg de appelstukjes toe. Roerbak voor een paar minuten en voeg dan de kaneel toe. Roerbak opnieuw voor een paar minuten.
-
Smelt ondertussen 15 gram boter in de grote bakpan (waar je rozijnen al in zitten). Schenk het beslag erbij en roer door elkaar. Bak de pannenkoek voor 5 – 6 minuten op een laag vuur (zorg dat de onderkant niet verbrandt). Gebruik twee spatels om de pannenkoek om te draaien en bak nog 2 minuten of totdat de onderkant lichtbruin begint te worden.
-
Gebruik twee spatels om de pannenkoek in stukjes te trekken. Voeg de rest van de boter en 2 eetlepels poedersuiker toe en bak de stukjes voor een paar minuten.
-
Serveer de kaiserschmarnn met de stukjes appel en poedersuiker. Eventueel kun je er ook nog wat honing overheen sprenkelen.
3 Reacties
• karly op 28 October 2011 ∞
• Lisa op 29 October 2011 ∞
• karly op 31 October 2011 ∞